Članak

UMJESTO 12.000 DOBILI 4.800

Danas protestna šetnja mladih u Sarajevu koji su dobili najmanje subvencije za kupovinu stana otkako postoji javni poziv

Do ovog trenutka od 1.142 aplikanta oko 300 ih je potpisalo ugovore ssa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Mladi traže veće subvencije (Foto: Arhiv)

(Patria) - Neformalna grupa mladih koji su prošli na konkursu za dobijanje subvencije za
rješavanje stambenog pitanja mladih nakon okupljanja pred Vladom KS, danas će održati protestnu šetnju “Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste”. Šetnja počinje u 12h kod Sebilja, a završava kod tržnog centra Aria.

"Iznenađeni smo dosadašnjom šutnjom SDP-a kao stranke koja čini vlast u KS, stranke koja u svom programu djelovanja poseban akcenat stavlja na mlade, a što se vidi u njihovom Programu rada. Baziramo se na ČLAN 3 – Bosanskohercegovačko društvo, pravedno, humano i solidarno, TAČKA 5 - Položaj i uloga mladih u bh. društvu.

Tu se između ostalog navodi:

"SDP BiH će se zalagati da kvalitetnim programima i projektima zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini."

Gospodo iz SDP-a, ako kupovina stana u KS i pri tome obaveza po kriteriju iz Javnog poziva ostanka na adresi minimalno pet godina, nije jedan od načina ostanka u državi, onda mi mladi zaista ne znamo na koje druge načine ste mislili, a tiču se upravo nas i ove grupe.

Pitamo vas, da li ovaj Program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje, ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete? Mi mladi još nismo vidjeli primjenu ovog programa na naš slučaj.

Stoga, pozivamo predstavnike SDP-a, prije svega predsjednika Nermina Nikšića da se mladima, ali i javnosti, kao što je to uradio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, obrati i jasno kaže hoće li i šta će SDP poduzeti.

Pozivamo također i NIP, da sa riječi pređu na djela. Upoznati smo sa inicijativom zastupnika NIP-a Elvisa Vrete, te je podržavamo kao jedan od načina rješavanja ovog problema, pravne i društvene nesigurnosti u koji nas je Vlada KS uvela.

Još jednom pozivamo mlade KS, pozivamo predstavnike RVI, demobilisanih boraca, građane, prijatelje, Ombudsmene za ljudska prava, nevladine organizacije, predstavnike Ambasada u BiH, i na kraju i političare - da se jasno kaže i iznese stav, ko je za mlade u ovoj državi a ko nije! Predstavnicima u Skupštini i Vladi KS poručujemo da mi nismo djeca - kako nas je na sastanku oslovio mladi premijer Uk, koji, uzgred rečeno, je mlađi od dijela aplikanata sa ove liste. Možda se premijer Uk osjeća starijim, pa je zaboravio da ima 35 godina. U njegove osjećaje samog sebe nećemo ulaziti.

Poručujemo vam da smo jedinstveni, obrazovani, elokventni, odlučni, motivisani i hrabri u našoj borbi, ma koliko ona trajala, a zapamtite, Izbori su za nekoliko mjeseci.

Naš princip i naše dostojanstvo nećemo pogaziti ni po koju cijenu, a pogotovo nećemo dopustiti da to VI radite", poručili su mladi.

Šef NIP-a Elmedin Konaković pozvao je Vladu KS da pronađe dodatni novac i isplati mladima barem približan iznos od obećanih 12.000 KM. On je poručio da Vlada KS može i mora bolje i da je ovaj program subvencije dobar, te da ako neko ima bolje rješenje da ga i ponudi. No, premijer Uk nekoliko dana kasnije kazao je da novca nema i da subvencije ostaju 4.800 KM.

Do ovog trenutka od 1.142 aplikanta oko 300 ih je potpisalo ugovore ssa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

#mladi #protest #šetnja #subvencije #BiH