Članak

SAD

Američki demokrati vrše pritisak na Bidenovu administraciju zbog položaja civila u Gazi

(Patria) - Desetine kolega demokrata predsjednika Joea Bidena potpisali su pismo pozivajući njegovu administraciju da potvrdi da se Sjedinjene Američke Države snažno protive „prisilnom i trajnom raseljavanju“ Palestinaca iz Gaze, javio je Reuters.

Pismo državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, predvođeno američkim predstavnicima
Ayannom Pressley i Jamiejem Raskinom, potpisalo je 60 članova Predstavničkog doma
demokrata, odražavajući zabrinutost, posebno na lijevoj strani, zbog broja stradalih
palestinskih civila u izraelskoj kampanji protiv Hamasa.

„Pozivamo vas da nastavite ponavljati čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država ovom stavu i tražimo od vas da date pojašnjenje u vezi s određenim odredbama dodatnog zahtjeva administracije za humanitarno i sigurnosno finansiranje“, navodi se u pismu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da ministarstvo obično ne komentariše prepisku u Kongresu, ali što se tiče pitanja raseljavanja, glasnogovornik je u mailu rekao:

„Bili smo jasni. Ne smije biti trajnog prisilnog raseljavanja Palestinaca, bilo unutar Gaze ili izvan nje.“

SAD daju Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći. Biden je zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara, što je dio zahtjeva za dodatno finansiranje koji je zaustavljen u Kongresu dok republikanci i demokrate pregovaraju o promjenama imigracione politike.

Odvojeno, grupa demokratskih senatora izjavila je u petak da 18 demokrata u tom domu podržava amandman koji bi zahtijevao da svaka zemlja koja dobije sredstva treba ih koristi u skladu sa američkim pravom, međunarodnim humanitarnim pravom i pravom oružanih sukoba.

Ove sedmice, Bernie Sanders, nezavisni senator blizak demokratama, prisilio je na glasanje o rezoluciji koja bi zamrznula sigurnosnu pomoć Izraelu osim ako State Department u roku od 30 dana ne izradi izvještaj u kojem se ispituje da li je Izrael počinio kršenje ljudskih prava u svojoj kampanji protiv Hamas. Sedamdeset i dva senatora glasala su za poništavanje rezolucije, naspram 11 koji su je podržali u stočlanom domu.

Zdravstvene vlasti Gaze saopštile su da je u toj enklavi od 7. oktobra ubijeno više od 24.760 ljudi.

#civili #demokrate #Gaza #SAD #Svijet