Članak

UDAR NA POSLODAVCE

Poslodavci u Rs na mukama zbog minimalca od 900 KM, traže suspenziju odluke ili firme prebacuju u FBiH

Republika srpska će se suočiti sa smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH.

Poslodavci traže suspenziju odluke o minimalnoj plaći

(Patria) - Unija poslodavaca i Privredna komora Republike srpske su uputili inicijativu Vladi za suspenziju Odluke o najnižoj plati za ovu godinu koja iznosi 900 maraka.

Ukoliko do toga ne dođe, tvrde oni, Republika srpska će se suočiti sa smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH.

Oni poručuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, da ugovori za ovu godinu još nisu zaključeni, a da spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena, piše Capital.

“Mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja”, saopštili su.

Navode da je najniža plata u Republici srpskoj 460 eura, dok je u drugom entitetu 316 eura, u Srbiji 404 eura, Crnoj Gori 450 eura.

“Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda”, saopšteno je iz poslovne zajednice.

Također, jedan od njihovih prijedloga je održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike srpske.

#inflacija #MiloradDodik #minimalac #Rs #BiH