Članak

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Svemirska misija Ax-3 započela putovanje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, među posadom i turski državljanin

(Patria) - Svemirska misija Ax-3 započela je svoje putovanje do Međunarodne svemirske stanice (ISS) u četvrtak, poletjevši iz NASA-inog svemirskog centra “Kennedy“ sa četvoročlanom posadom, u kojoj je i prvi turski putnik Alper Gezeravci.

Lansiranje je izvršeno iz SpaceX-ovog objekta u Cape Canaveralu na Floridi (SAD) u 16.49 sati, po američkom lokalnom vremenu (22.49 po centralnoeuropskom vremenu) na raketi Falcon 9 privatne kompanije za istraživanje svemira SpaceX.

Otprilike 150 sekundi nakon lansiranja, glavni motor je isključen i ostvareno je razdvajanje platforme. Nakon nekih 7,5 minuta, raketa Falcon 9 se vratila na Zemlju.

Gotovo devet minuta nakon lansiranja, drugi motor se također isključio.

Kapsula Dragon, koja je nosila posadu, aktivirala se nakon nekih 12 minuta od lansiranja.

Očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu oko 5.15 sati (10.15 po centralnoeuropskom vremenu).

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Europske svemirske agencije.

Polijetanje je prvobitno bilo planirano za 9. januar ali je dva puta odgođeno za 17. januar, a zatim za 18. januar.

Raketa Falcon 9, duga 70 metara, prečnika 3,7 metara i teška oko 550 tona, ima kapacitet da nosi 22.000 kilograma korisnog tereta u niskoj orbiti Zemlje, 8.300 kilograma u geostacionarnoj orbiti i 4.000 kilograma na Marsu.

Kapsula Dragon duga 8,1 metar, koja može nositi sedam ljudi ili jednaku količinu tereta u svom području pod pritiskom sa strujom zraka, dizajnirana je kao svemirska letjelica koja može nositi i teret u svom stražnjem dijelu bez pritiska.

#AlperGezarevci #misija #svemir #Turska #Svijet