Članak

NAPAD DRONOVIMA

Husi tvrde da su pogodili američki brod u Adenskom zaljevu

(Patria) - Husi su u petak rano ujutru rekli da su izveli raketni napad na američki brod u Adenskom zaljevu, javio je AFP.

Husi su u izjavi objavljenoj na njihovim društvenim mrežama rekli da su njihove „pomorske“ snage napale Chem Ranger „sa nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, što je rezultovalo direktnim pogocima“.

Nije navedeno vrijeme ili drugi detalji o najnovijim napadu.

Britanska kompanija za upravljanje pomorskim rizicima Ambrey rekla je da je Chem Ranger bio hemijski tanker u vlasništvu SAD-a pod zastavom Maršalskih ostrva.

„Nije bilo prijavljenih žrtava niti štete u posadi“, rekli su.

Chem Ranger je plovio iz Džede u Saudijskoj Arabiji do Šuvaika u Kuvajtu kada je prijavio „sumnjivi“ pristup dronova, saopštio je Ambrey. Jedan je pao u more oko 30 metara od tankera, dodaje se.

Američki predsjednik Joe Biden kaže da udari na Huse u Jemenu nisu zaustavili napade te grupe u Crvenom moru i da će se američka operacija nastaviti, javio je BBC.

SAD su u četvrtak izvele petu rundu napada nakon što je dronom pogođen američki brod. Portparol Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da su američke snage „uništile niz projektila Husa“ koji su trebali biti ispaljeni prema Crvenom moru. Rekao je da su se američki napadi dogodili u srijedu i ponovo u četvrtak.

Bidena su novinari u Washingtonu pitali da li udari na Huse djeluju. „Pa, kada kažete da li
djeluju, da li oni zaustavljaju Huse? Ne“, rekao je. „Hoće li nastaviti? Da.“

Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke operacije na Bliskom istoku, navela je u saopštenju da je u četvrtak „izvela napade na dvije protivbrodske rakete Husa koje su bile usmjerene u južno Crveno more i spremne za lansiranje“.

„Snage SAD identifikovale su projektile u oblastima Jemena pod kontrolom Husa“ oko 15:40 po lokalnom vremenu (12:40 GMT) „i utvrdile da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu“.

„Snage SAD su nakon toga udarile i uništile projektile u samoodbrani“, dodali su.

#brod #Husi #SAD #Svijet