Članak

VIŠE DRŽAVA

Više od 300 novinara iza rešetaka širom svijeta, drugi najveći broj u historiji

(Patria) - Procjenjuje se da je 320 novinara širom svijeta zatvoreno zbog svog rada do kraja 2023. godine, prema izvještaju koji je objavio Komitet za zaštitu novinara (CPJ), javio je AP.

To je drugi najveći broj zatvorenih novinara otkako je komitet započeo svoj godišnji popis 1992. godine. Smanjen je sa 367 u 2022. godini, prvenstveno zbog puštanja mnogih u Iranu, bilo uz kauciju ili dok čekaju na izricanje kazne, saopštio je komitet.

„Naše istraživanje pokazuje koliko je autoritarizam ukorijenjen na globalnom nivou, s vladama koje su ohrabrene da suzbiju kritičko izvještavanje i spriječe javnu odgovornost“, rekla je Jodie Ginsberg, izvršna direktorica odbora.

Više od trećine novinara u zatvoru prema popisu stanovništva CPJ-a od 1. decembra 2023. bilo je u Kini, Mjanmaru i Bjelorusiji, navodi se u izvještaju.

Izrael je izjednačen s Iranom na šestom mjestu, što je najviši rang te zemlje ikada na godišnjoj listi CPJ-a. Svaki od 17 koji su držani u Izraelu u vrijeme popisa bili su Palestinci uhapšeni na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, navodi se u izvještaju.

Dvanaest od 17 nelokalnih novinara za koje CPJ kaže da su zatvoreni širom svijeta, držano je u Rusiji. Među njima su i dva državljana SAD.

#Izrael #novinari #Palestina #Svijet