Članak

VELIKA ŠTETA

Jordan: Naša terenska bolnica u Gazi oštećena u izraelskom granatiranju

Bolnica je jedna od dvije koje jordanske oružane snage vode u Gazi

(Patria) - Vojna poljska bolnica jordanske vojske u Khan Younisu u Gazi teško je oštećena u srijedu izraelskim granatiranjem u blizini zgrade, a vojska je rekla da smatra Izrael „potpuno odgovornim za flagrantno kršenje međunarodnog prava“, prenio je Reuters.

Član bolničkog osoblja je povrijeđen i biće vraćen u Jordan na liječenje, dok je pacijent pogođen gelerima, navodi se u saopštenju vojske.

„Bolnica je pretrpjela veliku štetu... Vlada će preduzeti sve potrebne mjere kao rezultat agresije“, navodi se u saopštenju, bez preciziranja.

Bolnica je jedna od dvije koje jordanske oružane snage vode u Gazi koja pati od akutne nestašice medicinske pomoći usred rata između Izraela i Hamasa. Jordan, koji je među arapskim susjedima koji tjeraju Izrael da dozvoli više pomoći, jedina je zemlja koja ispušta pomoć u Gazu iz zraka, kanališući je kroz ove dvije medicinske ustanove.

Jordan je uspio natjerati Izrael da dozvoli Svjetskom programu za hranu (WFP) da šalje isporuke u Gazu preko druge kopnene rute koja počinje od Jordana, što je pomoglo da se ublaži pritisak na glavni granični prijelaz Rafah, čiji je kapacitet ograničen.

#Bolnica #Gaza #granatiranje #Jordan #Svijet