Članak

ŠVICARSKA

Vučić s Lajčakom u Davosu o odnosima Srbije i Kosova

Vučić nije precizirao na koje poteze je mislio.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu s izaslanikom EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Vučić je Lajčaku, kako je i sam saopštio, ukazao na to da "Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije." No, nije precizirao na koje je poteze mislio.

Na svom Instagram profilu Vučić je napisao da je imao "otvoren razgovor" s Lajčakom o situaciji na Kosovu i "prijetnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona".

Portparol EU najavio je ranije da će se Lajčak na margini Foruma sastati i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali da neće biti zajedničkog trilateralnog susreta.

Izaslanik EU se 15. januara u Davosu sastao i sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim akcentom na potrebu hitnog provođenja Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbija.

Premijer Kosova i predsjednik Srbije odvojeno su se u Davosu sastali i s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Jamesom O'Brienom, s kojim su također razgovarali o odnosima Srbije i Kosova.

#AlbinKurti #AleksandarVučić #Davos #Kosovo #MiroslavLajčak #Region #srbija #Švicarska