Članak

VELIKI USPJEH

Prvi turski astronaut putuje u svemir, Erdogan mu poželio sreću

Gezarevci sa turskim predsjednikom Erdoganom

(Patria) - Prvi putnik u svemir iz Republike Turkiye trebao bi poletjeti u orbitu večeras, tačnije u 01:11 po lokalnom vremenu.

Pukovnik i pilot F-16 turskih vazdušnih snaga Alper Gezeravci će se uputiti na Međunarodnu svemirsku stanicu sa posadom Axiom Mission 3 (Ax-3). Posada Ax-3 biće lansirana iz rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Gezeravci, koji će ponijeti zastavu sa polumjesecom i zvijezdom u svemir, tokom dvonedjeljne misije Ax3, učestvovat će u 13 različitih naučnih eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

On je u nedavnom intervjuu izjavio da će njegovo putovanje "ponijeti snove turskog naroda u dubine svemira".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na svom X nalogu podijelio poruku kojom je
prvom turskom astronautu poželio uspjeh u naučnom radu.

“Prvog turskog astronauta kojeg ćemo ispratiti u svemir u 01:11 smatramo simbolom ambiciozne Turkiye koja raste i postaje snažnija”, istakao je Erdogan.

Turkiye je odabrala Gezeravcija, pilota F-16 turskih vazdušnih snaga, kao prvog potencijalnog svemirskog putnika tokom TEKNOFEST-a u Istanbulu u aprilu 2023.

Turska svemirska agencija osnovana je 2018. godine, dok je godinu kasnije najavljen svemirski program te zemlje, kao i svemirska misija s posadom.

Očekuje se da će posada pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu 19. januara u 13.15 sati.

#Svijet #astronaut #Turkiye #svemir