Članak

OBNOVLJIVI IZVORI I SRPSKI SVET

NEK SE NATO PREISPITA Norveškoj zbog potencijala Drine odgovara otcjepljenje Rs, 'Buk Bijela' važnija od suvereniteta BiH!

Trik je u dvije riječi, 'Buk Bijela'.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Ponašanje norveškog ambasadora u BiH Olava Reinertsena koji je, kako je javila Istraga, vrlo otvoreno Zukanu Helezu kazao, da entitet Republika srpska planira otcjepljenje te da BiH ne može očekivati veliku pomoć od Zapada, vrlo moguće uvjetovano je borbom za obnovljive izvore energije!

Ispostavit će se da je cijeli problem u Bosni i Hercegovini koji prelazi u ozbiljan sigurnosni izazov povezan sa projektima koje su pod pokroviteljstvom zapadnih zemalja uz njihovu finansijsku pomoć zamislili Milorad Dodik i Srbija.

Trik je u dvije riječi, 'Buk Bijela'. Politički aspekt cijele ove priče je mnogo složeniji, pa i opasniji za državu BiH, dokazat će se to sada kada Dodik opasno prijeti secesionizmom, a Norveška kao kontakt ambasada za NATO savez u našoj zemlji 'sliježe ramenima' i kaže 'prepušteni ste sami sebi'.

Nema suverene države bez njene suverenosti kada je u pitanju energija, to godinama upozoravaju stručnjaci ističući da susjedne države nikako ne smiju postati vlasnici naših energetskih postrojenja.

A, preko izgradnje HE 'Buk Bijela' Srbija stremi tome. Pokrovitelj, a moguće i pokretač cijele priče je upravo Norveška. Tako je 2022. godine tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) učestvovao u Beogradu na regionalnoj konferenciji 'Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu'.

Konferenciju su organizirale ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu u saradnji s Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška – BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, s ciljem predstavljanja norveške ekspertize i investitora zemljama Zapadnog Balkana u oblasti obnovljivih izvora energije.

Norveška je, dakle pokrovitelj priče nekog energetskog otvorenog Balkana, a koji je iz perspektive BiH preslika 'srpskog sveta'.

Stoga, ne čudi nezainteresiranost Norveške da spriječi Dodika da sprovede plan i učini Republiku srpsku nezavisnom, jer ipak je zelena energija važnija od suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je tada rekao da u Bosni i Hercegovini postoji snažan interes za jačanje saradnje u energetskom sektoru s kompanijama iz Kraljevine Norveške, kao i otvorenost za regionalnu saradnju.

Naravno da je naglasio da Bosna i Hercegovina ima neiskorištenog energetskog potencijala, a Norveška raspolaže znanjem, novim tehnologijama i mogućnostima finansiranja.

E, sada pošto projekat izgradnje HE 'Buk Bijela' tapka u mjestu, Norveškoj više ne smeta ni činjenica da je počinjen UZP i genocid, jer želja da se dočepaju energetskih resursa BiH, a i plan otcjepljenja tih teritorija 'ide kako je zacrtano'.

Važno je podsjetiti i na riječi Amera Jerlagića koji je naglasio da je Drina granična rijeka i da se ona ne smije prepustiti stranom ulagaču, izuzev u njenom srednjem toku gdje je granica BiH i Srbije.

Beograd i Aleksandar Vučić tu nikada nisu predložili zajednički projekat sa BiH, uvijek se to svede na projekat s administrativnom jedinicom Rs.

To su HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci. Norvežanima, a i ostalima valja osvježiti pamćenje i podsjetiti ih da je planirano da Vlada Srbije bude većinski vlasnik HE Buk Bijela, a to je atak na energetski suverenitet BiH.

Također, uvijek se mora imati na umu da je Drina jedina rijeka koja ima neiskorišten energetski potencijal, čak 60 posto, i zato je svima zanimljiva, naročito komšijama, a evo ni Norvežanima nije mrska i ova skandinavska država, lider je u Evropi kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Svaka prepreka na tom putu treba biti uklonjena, a to je kako stvari sada stoje država Bosna i Hercegovina!

Ulogu Norveške u priči o energetskim projektima na vodama BiH možda najbolje detektuje činjenica da u Upravnom odboru Elektroprivrede Srbije sjede tri Norvežanina, koja su bila zadužena za reformu i konsolidaciju te srbijanske državne kompanije, a dodatnu sumnju u cijeli posao budi činjenica da je ugovor Norveške i EPS-a tajan.

Zato se 'slijeganje ramenima' norveškog ambasadora na secesionizam Republike srpske ne smije olako shvatiti. Trojka bi što prije morala odgovoriti i objasniti trenutno stanje u kojem se nalazi BiH, da otvoreno kažu narodu šta misle poduzeti na planu zaštite i građana i države BiH, jer ipak su vlast koja je dužna preuzeti odgovornost za zaštitu ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, nije dovoljno da samo pričaju šta je SDA radila!

#ambasador #Bosna #Drina #Hercegovina #MiloradDodik #NEBukBijela #Norveška #secesionizam #suverenitet #TeritorijalniIntegritet #zelenaEnergija #ZoranTegeltija #BiH #izdvojeno