Članak

PRVOSTEPENA PRESUDA

Sud BiH: 59 godina zatvora za ratni zločin u prijedorskom selu Zecovi

Radi se o prvostepenoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana.

(Patria) - Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu u kojoj je Ilija Zorić osuđen na 20, Dušan Milunić na 12, Zoran Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14 i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

Njih petorica osuđeni su za zločin protiv čovječnosti koji uključuju progone civila bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, silovanje, zatvaranja u logore u selu Zecovi kod Prijedora tokom 1992. godine.

U istom predmetu, Radovan Četić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Rade Grujičić, Uroš Grujičić i Rajko Gnjatović oslobođeni su krivice, piše Radio Slobodna Evropa.

Svih 11 je oslobođeno za udruženi zločinački poduhvat. Nijedan od optuženih se nije pojavio na izricanju presude.

Radi se o prvostepenoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana.

U Zecovima su tokom jula 1992. godine pripadnici Vojske Rs, policije i Kriznog štaba ubili više od 150 Bošnjaka. Još se traga za 30 ubijenih.

Dušan Milunić bio je komandir čete u sastavu brigade Vojske Rs, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, Radovan Četić predsjednik SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci.

Ostali optuženi bili su pripadnici čete.

U Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

#Presuda #Prijedor #PrvostepenaPresuda #RatniZločini #SudBiH #SudBosneiHercegovine #zecovi #BiH