Članak

SZIJJARTO ODGOVORIO BAERBOCK

IZ MAĐARSKE JASNI Nema zelenog svjetla Ukrajini za pristupanje Evropskoj uniji!

Szijjarto: Mađarska se protivi pristupnim pregovorima sa Ukrajinom

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto odgovorio je svojoj njemačkoj kolegici Annaleni Baerbock.

Nakon što je ona oštro kritizirala premijera Viktora Orbana i njegovo odbijanje da odobri početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, Szijjarto je na društvenim mrežama objavio:

"Čitam izjavu Annalene Baerbock, moje njemačke kolegice u Ljubljani. Uz svo moje poštovanje prema ministrici, mislim da ona je razumije situaciju u potpunosti.

Stav Mađarske o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju je dobro promišljen i utemeljen, nema ucjena ili "igara". Definitivno odbijamo brkati stvari koje nemaju nikakve veze jedna s drugom", kaze Szijjarto.

On je ponovio stav zvanične Mađarske da je "Ukrajina jednostavno predaleko od toga da ispunjava uslove za pridruživanje ili čak da pregovara o tome, tako da bi bilo pravovremeno da se prvo razvije strateško partnerstvo".

"Takođe moram s poštovanjem skrenuti pažnju gospođi ministrici da svoj stav nećemo mijenjati ni pod kakvim pritiskom i predlažemo da, u cilju očuvanja evropskog jedinstva, povučemo prijedlog za početak pregovora sa Ukrajinom sa dnevnog reda sastanaka u Briselu sljedeće sedmice".


U Briselu će se 14. i 15. decembra sastati šefovi država ili vlada 27 država Evropske unije. Evropsko vijeće će na svom dnevnom redu imati i preporuke Evropske komisije da se otvore pregovori o prostipanju Moldavije i Ukrajine i da isti pregovori s BiH počnu kada naša država postigne "neophodni stepen saradnje i provođenja kriterija za članstvo u EU", piše Politicki.ba.

Vijeće Evropske unije, tijelo koje čine resorni ministri država EU, jučer na sjednici Vijeća za opće poslove (GAC), nije uspjelo postići konsenzus o tome šta bi Evropsko vijeće trebalo odlučiti na samitu polovinom ovog mjeseca.

Pomaka nije bilo ni danas na sjednici GAC-a, te je nova prilika 12. decembra, kada bi trebala biti postignuta konačna definicija prijedloga zaključaka za Evropsko vijeće.

Mađarska se protivi pristupnim pregovorima sa Ukrajinom, a mnogi u Briselu i širom EU to vide kao "tvrđenje pazara", kako bi se Budimpešti deblokirale milijarde eura koje je EU zamrznula zbog sporova Brisela i Budimpešte o stanju vladavine zakona u Mađarskoj.

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, pred Evropskim vijećem je zvanični dokument Vlade Holadnije u kojem se Hag protivi otvaranju pregovora s BiH "u dogledno vrijeme", obzirom da nije bilo napretka u reformama od kraja prošle godine, kada je BiH dobila kandidatski status, javlja Politicki.ba.

#AnnalenaBaerbock #BosnaHercegovinaEU #BriselskiSastanak #EvropskaUnija #MađarskaStav #MinistarVanjskihPoslova #MoldavijaUkrajina #PeterSzijjarto #UkrajinaEU #ViktorOrban #Svijet