Članak

VRHOVNI SUD Rs

Renatu Marjanoviću 7,5 godina zatvora za pokušaj ubistva 10 osoba u Prijedoru

Vijeće Vrhovnog suda Rs pravosnažno je osudilo Renata Marjanovića (34) na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. u Prijedoru.

(Patria) - Vijeće Vrhovnog suda Rs pravosnažno je osudilo Renata Marjanovića (34) na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. u Prijedoru.

Vrhovni sud Rs potvrdio je raniju prvostepenu presudu Okružnog suda u Prijedoru.

Optužnica je Marjanovića teretila za pokušaj ubistva 10 osoba u kafiću "4 WD" u Prijedoru u martu 2021., kada je iz automobila izrešetao kafić ispalivši 29 metaka iz automatske puške.

Od toga je osam hitaca pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac osporavali su kvalifikaciju djela, tvrdeći da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Marjanović je i odranije poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao povratnika, sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

Tada ga je uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH.

Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen.

Policija mu je ranije u Bosanskoj Dubici oduzela "VW Touran" nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

U pretresu vozila otkrivena je poluautomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

#povratnici #presuda #Prijedor #renatomarjanović #vrhovnisudrs #BiH