Članak

RAT TRAJE 21 MJESEC

Nizozemska vlada obećala skoro 2,7 milijardi dolara Ukrajini za narednu godinu

(Patria) - Nizozemska je u utorak objavila da će podržati Ukrajinu 2024. godine sa izdvajanjem od 2,5 milijardi eura, budući da 21-mjesečni rat povlači još jednu zimu i raste zabrinutost da bi ratni napori Kijeva mogli posustati bez stalne podrške Zapada, javio je AP.

Nizozemska ministrica vanjskih poslova Hanke Bruins Slot najavila je pomoć tokom posjete Ukrajini.

„Budite sigurni u našu podršku“, rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom.

„Vaša sigurnost je naša sigurnost“, dodala je.

Bruins Slot je rekla da je njena zemlja otvorila centar za obuku za F-16 u Rumuniji 13. novembra i da radi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Danskom i drugim zemljama kako bi Ukrajina mogla da dobije borbene avione što je prije moguće.

Ona je dodala da se na sastanku dotakla i težnje Ukrajine da postane članica Evropske unije:

„Vaša budućnost je sa nama“, rekla je.

Kuleba je rekao da, dok je pažnja medija fokusirana na sukobe na Bliskom istoku, „politička pažnja“ nije skrenuta sa Ukrajine. On je rekao da je prošlosedmični ministarski sastanak NATO-a bio pozitivan i da je „ukupno raspoloženje u prostoriji bilo da će se podrška nastaviti, pa čak i povećati“.

„Također ne vidim smanjenje podrške partnera kada su u pitanju isporuke oružja i municije. Stvari se odvijaju po planu“, rekao je Kuleba.

Bidenova administracija želi da Kongres odobri zahtjev Bijele kuće za finansiranje od gotovo 106 milijardi dolara za ratove u Ukrajini i Izraelu i druge sigurnosne potrebe. Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy trebao je da se obrati američkim senatorima putem videolinka u utorak, ali je morao otkazati svoje pojavljivanje, rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

#Nizozemska #Ukrajina #svijet