Članak

SUD BIH

Početak suđenja Dodiku i Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika

(Patria) - U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazan početak suđenja predsjedniku Republike srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Jučer je potvrđeno da će Dodik doći na suđenje.


Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Ono što je ostalo kao nejasno jeste zbog čega Dodik nije optužen za rušenje ustavnog poretka u BiH, a mnogi stručnjaci upozoravali su da je upravo ovo krivično djelo i više nego jasno. No, glavni tužilac Milanko Kajganić, ali ni postupajući u ovom predmetu nisu optuženje vodili u tom pravcu!


#KrivičnoDjelo #MiloradDodik #Sud #BiH