Članak

UEFA ODRIJEŠILA KESU

Koliko bi odlaskom Zmajeva na EURO inkasirao Fudbalski savez BiH

Visoka nagrada za odlazak na EURO

(Patria) - Plasman na EURO 2024. godine bi, ne samo obradovao armiju navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog svog prvog nastupa na Europskom prvenstvu ikada, već bi bh. kući nogometa itekako napunio kasu.

Zmajevi će u martu imati mogućnost da se kroz dodatne kvalifikacije plasiraju na EURO. Bio bi to prvi nastup na velikoj europskoj sceni, što bi bio veliki sportski uspjeh.

Uspjeh bi, međutim bio i financijski, jer bi Zmajevi u blagajnu N/FS BiH stigli milioni eura. Naime, samo za plasman na EURO u Njemačkoj, Savez bi u Bosnu i Hercegovinu vratio 9,25 miliona eura, koliko iznosi nagrada za kvalifikaciju, ali to nije sve.

Svaki koristan rezultat bi sa sobom nosila i dodatnu novčanu nagradu. Naime, remi u grupnoj fazi vrijedi 750 hiljada eura, dok se za pobjedu zaradi dvostruko više, 1,5 miliona. Kvalifikacija u sljedeći krug natjecanja, osminu finala dodatnih je 2 miliona eura zarade, četvrtfinale nosi 3,25 miilionaa, a polufinale 5 miliona eura.

Logično, najbogatije nagrade slijede za osvajače Europskog prvenstva.

Najbolja reprezentacija “Starog kontinenta” zaradit će 10 miliona eura, dok će finalistu pripasti 7 miliona.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će utakmice dodatnih kvalifikacija krajem marta 2024. godine. Sam plasman u Njemačku bio bi historijski uspjeh, a financijska injekcija u doba gradnje hibridnih terena i drugih projekata bila bi sve ono što u Izvršnom Odboru N/FS BiH priželjkuju.

(Bljesak.info)

#BosnaIHercegovina #DodatneKvalifikacije #EuropskoPrvenstvo #FinancijskaInjekcija #GradnjaProjekata #HibridniTereni #HistorijskiUspjeh #MilioniEura #PlasmanNaEuro2024 #sport