Članak

KASARNA RAJLOVAC

Vrijedna donacija EU Oružanim snagama BiH: Uručena sanitetska i deminerska vozila

Vrijedna donacija vozila za OS BiH (Foto: Patria)

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra za politike i planove i upravljanje resursima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je 30. novembra 2023. Delegaciju Evropske unije, koju je predvodila direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Sastanku su prisustvovali i šef Ureda za instrumente vanjske politike Evropske službe za vanjske poslove Peter Wagner i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i delegacije EU prethodio je ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja je upriličena u kasarni OS BiH „Rajlovac“. Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

„Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan Oružanih snaga BiH“, rekao je ministar Helez, te dodao da
Oružane snage BiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i
sigurnosti. Također je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

„Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH“, zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

„Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH“, istakla je Eichhorst.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su također izrazili zahvalnost Delegaciji Evropske unije na vrijednoj donaciji, te zaključili da put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu.

#donacija #oprema #ZukanHelez #BiH