Članak

PARLAMENTARCI ZASJEDAJU U STAROM GRADU

O Poslovniku drugi put - Antidemokratski trik trojke i HDZ-a nije prošao čvrste opozicione filtere ustavnosti i demokratije!

Parlamentarci zasjedaju u sali OV Stari Grad

(Patria) - Izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH neće biti razmatrane na današnjoj sjednici ovog doma, kao i još tri zakonska rješenja koja je trebala, a nije razmatrala Zakonodavno - pravna komisija.

Podsjećamo, Komisija nije mogla održati sjednicu, jer nije bilo kvoruma.
Izmjene i dopune Poslovnika izazvale su proteklih 15 dana buru ne samo u parlamentarnim klupama, nego u javnosti. Opozicija je optužila trojku (NiP, SDP, NS) i HDZ da pripremaju neustavne izmjene kojima bi kooptirali nedostajuće članove radnih tijela, što je nezapamćena praksa.

U primjedbama opozicije ali i javnosti isticalo se i da su izmjene Poslovnika prilično diktatorske, s obzirom da ograničavaju prava zastupnika, ali i da su one atak na parlamentarizam u BiH.

Također, nedvosmisleno je zaključeno da je cilj svega popuna Komisije za izbor i imenovanje, kako bi se HDZ–ov kandidat Marin Vukoja izabrao kao sudija Ustavnog suda BiH.

No, sve će to još pričekati, a u ostatku današnje sjednice zastupnici će razmatrati sljedeći dnevni red:

1. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa,

2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na dopunu Statuta Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje,

3. Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuća rezerva“ Vlade Federacije Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu za period 01.01. do 30.06.2023. godine na propisanim obrascima,

4. Zaključak Kolegija PDPFBiH od 27. 11. u vezi s osiguranjem uvjeta za rad Predstavničkog doma FBiH.

5. Deklaracija o uvođenju modernih tehnologija u kontroli izbornog procesa.

6. Izbor i imenovanje

(R.Belko)

#DiktatorskeIzmjene #DnevniRed #Javnost #KomisijaZaIzbor #Kvorum #Opozicija #Parlamentarizam #PoslovnikIzmjene #RasimBelko #SudijaUstavnogSuda #ZakonskaRješenja #BiH