Članak

KORISTIO BENZIN I UPALJAČ

Predložen pritvor za Adnana Subašića, osumnjičenog za paljevinu gradačačke džamije 'Husejnija'

Tom prilikom uništen je veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM.

(Patria) - Tužilaštvo TK dostavilo je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Adnanu Subašiću (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

Subašić je osumnjičen da je 19. novembra oko 12.30 sati, koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji "Husejnija" u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Tom prilikom uništen je veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite.

Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete obavio je vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je uhapšen istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat je u nadležnost Tužilaštva.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.

#Džamija #Gradačac #TužilaštvoTK #Pritvor #CrnaHronika