Članak

ZAVOD ZA STATISTIKU

Kolika je bila prosječna septembarska plata u Hrvatskoj?

U odnosu na platu za avgust ove godine, prosječna neto plata za septembar bila je nominalno niža za 0,6 posto, a realno za 1,1 posto.

Foto: Twitter/Ilustracija

(Patria) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za septembar 1.156 eura, što je na godišnjem nivou nominalno više za 14,2, a realno za sedam posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na platu za avgust ove godine, prosječna neto plata za septembar bila je nominalno niža za 0,6 posto, a realno za 1,1 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama za septembar isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 1.857 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 754 eura.

Prema izvještaju DZS-a, medijalna neto plata za septembar iznosila je 998 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u pravnim osobama za septembar iznosila je 1.596 eura, što je u odnosu na avgust nominalno niže za 1,1 posto, a realno za 1,6 posto.

Na godišnjem nivou prosječna bruto plata nominalno je viša za 16,5 posto, a realno za 9,2 posto.

Kao i kod neto plate, najviša prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u pravnim osobama za septembar bila je u zračnom prijevozu, u iznosu od 2.692 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 987 eura.

Za period od januara do septembra prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1.133 eura, što je u odnosu na isti period 2022. nominalno više za 12,5 posto, a realno za 3,2 posto.

U septembru je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na avgust ove godine manje za 8,7 posto.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnostima vodni prijevoz i pomoćne uslužne djelatnosti u rudarstvu (175), a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (143).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po satu za septembar iznosila je 6,75 eura, što je u odnosu na avgust više za osam posto, a u odnosu na isti mjesec lani više za 18,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

#Biznis #ekonomija #Hrvatska #Plata