Članak

SARAJEVO

Sjednica PD PSBiH: Zakoni vraćeni na usaglašavanje, usvojena Rezolucija o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženam

(Patria) - Na 13. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je zahtjev da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, razmatra po hitnom postupku.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je i
zahtjev da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač
poslanik Nihad Omerović, razmatra po hitnom postupku. Predstavnički dom nije usvojio, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Milorad Kojić. Dom je prethodno usvojio zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmata po hitnom postupku.

Predstavnički dom po hitnom postupku nije usvojio Prijedlog zakona o prestanku
važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Milorad Kojić. Prethodno je usvojen zahtjev predlagača da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. Dom je prethodno usvojio zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom usvojio je Rezoluciju o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači poslanici Jasmin Imamović, Rejhana Dervišević, Saša Magazinović, Albin Muslić i Ermina Salkičević-Dizdarević. (tekst usvojene Rezolucije dostavljamo u prilogu) Usvojena je poslanička inicijativa Nihada Omerovića kojom se od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traži da, u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom i Nadzornim tijelom za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative dostavi Predstavničkom domu PSBiH detaljnu analizu provodenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Usvojena je i poslanička inicijativa Nihada Omerovića i Safeta Keše kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da putem Ministarstva finansija i trezora BiH izdvoji sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za medicinsku pomoć stanovništvu Gaze, s posebnim akcentom na djecu Gaze.

Dom je usvojio i poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u što kraćem roku usvoji i dostavi Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Predsjedništvu BiH, koje će podnijeti Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH PSBiH na usvajanje.

#BiH #Parlament