Članak

KBC OSIJEK

Mario Banožić nije više na intenzivnom odjelu

Premješten je iz Jedinice za intenzivno liječenje u Kliniku za neurohirurgiju gdje se nastavlja njegovo multidisciplinarno liječenje.

(Patria) - Stanje bivšeg hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića u daljnjem je poboljšanju, saopštio je Klinički bolnički centar (KBC) Osijek.

Premješten je iz Jedinice za intenzivno liječenje u Kliniku za neurohirurgiju gdje se nastavlja njegovo multidisciplinarno liječenje.

Prema zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Banožić za aktiviranje saborskog mandata ima rok od osam dana od razrješenja.

Banožićeva advokatica u njegovo ime podnijela je zahtjev za aktivaciju saborskog mandata. Tim zahtjevom traži i da se mandat stavi u mirovanje te da se aktivira upotreba takozvane 6+6 povlastice.

To podrazumijeva da mu se idućih šest mjeseci isplaćuje puna dužnosnička plata, a idućih šest polovina.

Banožić je prošle subote povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Zadobio je višestruke povrede tijela, mozga, prsnog koša, indirektno trbuha, te ekstremiteta.

Nakon nesreće prvo je hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici, ali je zbog težine povreda prevezen u osiječki KBC, gdje su izvijestii kako je u tom trenutku dominantna neurotrauma, a Banožić se ne sjeća saobraćajne nesreće.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je Banožića razriješio odmah nakon udesa, te ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da vodi MORH.

Potom je za novog ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Hrvatske predložio osiječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je zatim i potvrđen u Saboru.

#Hrvatska #MarioBanožić #Osijek #region
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');