Članak

UHAPSILA GA SIPA

Osumnjičeni za terorizam Adnan Ćatić predat Tužilaštvu BiH

(Patria) - Policijski djelatnici SIPA-e, predali su u popodnevnim satima Tužiteljstvu BiH osumnjičenog Ćatić Adnana, rođenog 1988. godine u Zenici.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je sudjelovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. "ISIL-a", koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama "ISIL-a", te je na području Bliskog Istoka proveo oko 10 godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona u BiH i inozemstvu, provode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba, koje su u proteklom periodu boravile na stranim ratištima, sa ciljem njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u Bosni i Hercegovini.

#pritvor #SIPA #terorizam #Tužilaštvo #CrnaHronika