Članak

ZAŠTO JE SMETALA SBiH?

Šaljić: Trojkina koalicija zna uvoditi namete i podizati kredite, bili smo brana njihovom stranačkom zapošljavanju

SBiH je smetala planovima trojke (Foto: Arhiv)

(Patria) - Odluke Vlade Kantona Sarajevo nisu imale prohodnost u Skupštini Kantona Sarajevo, naveo je u svom predstavljanju programa (ekspoze) novi/stari premijer KS Nihad Uk. Za slabu prohodnost označio je nas zastupnike iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu i da je to rezultiralo isključivanjem naša dva ministra Almira Bečarevića i Emira Dedovića iz Vlade Kantona Sarajevo, a nas zastupnika iz koalicije i skupštinske većine.

Napisao je ovo u osvrtu kantonalni zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Jasmin Šaljić.

“Također, naveo je da nova skupštinska većina sa samostalnim zastupnicima daje novu energiju za maksimalno ubrzanje procesa. Da prvo pojasnim šta znači slaba prohodnost?To u praksi znači da smo od strane trojkaša cijelu godinu odbijali sve prijedloge koji su vodili povećanju cijena komunalanih usluga. U toj koaliciji mi smo jedini bili brana povećanju cijena vode za 70% i usluge odvoza otpada za preko 60 %. Cijelu godinu smo na Skupštini i preko naših ministara u Vladi Kantona Sarajevo uspješno odbijali ove namete prema građanima, a uporedo smo zahtijevali smanjenje cijene gasa i vode (upućivali inicijative)”, ističe Šaljić.

Kako kaže, početak procesa izbacivanja Stranke za BiH je nekad u maju mjesecu ove godine kada je njegov stranački kolega Muamer Bandić javno obznanio do tada sakriven prijedlog za povećanje cijene vode.

“Tu su se popalili svi alarmi! Nismo prihvatili usvajanje raznih izvještaja, programe rada, finansijske planove rada institucija, preduzeća i ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo a koji su nam dostavljeni sa zakašnjenjem (2019, 2020, 2021,2022. godine) naročito se to odnosilo na finansijske planove. Nismo odobrili formiranje komunalne policije kao samostalne ustanove za koju ne postoji nikakva opravdana potreba. Osim za stranačko zapošljavanje! Zašto treba ova samostalna ustanova koja bi brojala od prilike oko dvije stotine uposlenih kad već imamo Firmu Park, imamo Eko policiju i na sve to Kantonalnu inspekciju”, ističe Šaljić i pita:

“Ako ova preduzeća ne rade dobro zašto im se prihvata odnosno usvaja godišnji izvještaj?”.


Šaljić dodaje da je to opterećenje budžeta Kantona Sarajevo za nekoliko miliona KM na godišnjem nivou.

“Prijedlog za povećanjem komunalnih usluga sa gore navedenim postotkom naći će se veoma brzo na prvoj narednoj sjednici. Nažalost, proći će prijedlog jer nema nikakve brane u vidu Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Ova trojkina koalicija zna uspješno uraditi samo dvije stvari. Uzeti kredit i povećati cijene”, zaključio je Šaljić.

#JasminŠaljić #SkupštinaKS #StrankazaBosnuiHercegovinu #trojka #VladaKS #BiH