Članak

PRITISAK WASHINGTONA

Izrael će dopustiti da dnevno dva kamiona goriva ulaze u Gazu

Svako dva dana po 140 hiljada litara goriva moći će u Gazu (Foto: Ashraf Amra/Anadolu)

(Patria) - ​Izrael kaže da će dozvoliti da dva kamiona s gorivom dnevno uđu u Pojas Gaze, nakon pritiska iz
Sjedinjenih Američkih Država, javio je BBC.

Zvaničnik američkog State Departmenta kaže da će biti dozvoljeno oko 140.000 litara goriva svaka dva dana. Većina toga namijenjena je kamionima koji dostavljaju pomoć, kao i pružanju podrške Ujedinjenim nacijama u obezbjeđivanju vode i sanitarnih potreba, rekao je zvaničnik.

Ostalo je za usluge mobilne telefonije i interneta, koje su prekinute zbog nedostatka goriva. U petak je kompanija koja pruža komunikaciju u Gazi rekla da se njene usluge vraćaju nakon što su primile gorivo preko UNRWA, UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.

Američki zvaničnik je rekao da je Washington izvršio značajan pritisak na Izrael da progura ovaj sporazum. Dogovor je postignut prije nekoliko sedmica, dodao je zvaničnik, ali ga je Izrael odložio iz dva razloga. Izraelski zvaničnici rekli su SAD-u da goriva nije nestalo u južnoj Gazi, a također su željeli sačekati i vidjeti mogu li prvo pregovarati o sporazumu o taocima.

Šef UNRWA je u četvrtak upozorio da će agencija možda morati da obustavi sve svoje aktivnosti zbog nedostatka goriva. U svom najnovijem izvještaju o situaciji, agencija je rekla da joj je potrebno „160.000 litara goriva svaki dan za osnovne humanitarne operacije“ - više nego dvostruko od dogovorenog.

Ranije je izraelski zvaničnik rekao da će nova količina goriva biti dostavljena civilnom stanovništvu u južnom dijelu Pojasa Gaze preko UN-a kroz prijelaz Rafah, pod uslovom da ne stigne do Hamasa.

Izraelski zvaničnik je rekao da će gorivo pružiti „minimalnu“ podršku vodovodu, kanalizaciji i kanalizacionim sistemima, kako bi se spriječilo izbijanje epidemija koje bi se mogle proširiti u tom području.

Međunarodne organizacije su u više navrata izražavale ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne situacije koja se razvija u Pojasu Gaze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je upozorila na „zabrinjavajuće trendove“ u širenju bolesti u Gazi, gdje su nedostatak goriva i izraelsko bombardovanje ozbiljno poremetili zdravstveni sistem i sanitarne objekte.

U petak je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a na palestinskim teritorijama, rekao da je zabilježeno više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje, što je znatno veće od očekivanih.

Gorivo je potrebno u Gazi za pokretanje postrojenja za desalinizaciju, za snabdijevanje električnom energijom domova i bolnica, te za sanitarnu, transportnu i komunikacijsku infrastrukturu. To je takođe ključno za isporuku pomoći širom teritorije. Izrael blokira ulazak goriva u Gazu, tvrdeći da bi ga Hamas mogao ukrasti i koristiti u vojne svrhe.

Prije posljednjeg rata Izrael je pružao većinu električne energije u Gazi, a dio je proizvodila jedina elektrana u enklavi koja više ne radi.

#Gaza #Izrael #Washington #svijet