Članak

UPOZORIO DA JE GAZA UNIŠTENA

Erdogan kod Scholza: Oni koji nešto duguju Izraelu ne mogu slobodno govoriti, nemamo problem koji se zove Holokaust

Foto: FB Recep Tayyip Erdogan

(Patria) - Ako Turska i Njemačka zajedno postignu humanitarni prekid vatre u tekućem izraelskom ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog obruča, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj press konferenciji koju je održao u Berlinu sa kancelarom Olafom Scholzem.

Erdogan je rekao da je 13.000 Palestinaca – uključujući djecu, žene i starce – do sada ubijeno u ratu i da je gotovo cijela Gaza uništena zbog izraelskog napada na opkoljenu enklavu.

"Da li Izrael trenutno ima nuklearno oružje? Da, ali ako pitate Izrael, oni to neće priznati jer su vrlo dobri u korištenju laži", rekao je turski lider.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da treba uložiti sve napore da se smanji broj civilnih žrtava u Gazi.

Scholz je rekao da imaju neslaganja s Turskom oko izraelske vojne ofanzive, ali bi željeli da nastave dijalog.

"Govorit ćemo kako možemo spriječiti dalju eskalaciju u regionu, dijelimo zabrinutost zbog požara na Bliskom istoku", rekao je Scholz, dodajući da, iako Njemačka brani pravo Izraela na samoodbranu, nije ravnodušna prema patnjama Palestinaca.

“Treba učiniti sve da se smanji broj civilnih žrtava”, naglasio je on.

Ranije je Erdogan kritizirao zapadne vlade zbog pružanja sveobuhvatne podrške izraelskoj vladi, ali zatvaranja očiju pred "ratnim zločinima" počinjenim u Gazi.

“Oni koji nešto duguju Izraelu ne mogu slobodno govoriti. Nemamo problem koji se zove Holokaust”, kazao je Erdogan tokom press konferencije.

Erdogan je održao i sastanak sa njemačkim predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom s kojim je razgovarao o odnosima dvije zemlje te velikoj turskoj zajednici u Njemačkoj, saradnji u oblasti ekonomije, ali i borbi protiv terorizma.

#Berlin #Gaza #OlafScholz #RecepTayyipErdogan #svijet