Članak

ODLUKA VLADE

U Njemačkoj povećana minimalna satnica

Njemačka vlada jučer je formalizovala odluku o povećavanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 eura po satu.

(Patria) - Njemačka vlada jučer je formalizovala odluku o povećavanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 eura po satu.

Prvi dio povećanja, na 12,41 eura, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025. godine.

Prema očekivanjima, ministar za rad Hubertus Heil potpisao je uredbu o minimalcu prema junskom prijedlogu zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, prenosi agencija dpa.

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Radnički predstavnici u komisiji su odbacili prijedlog i zahtijevali veće povećanje, ali su bili preglasani.

Povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalne FDP.

Zamjenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audretsch je agenciji dpa rekao da povećanje "nije ništa više od loše šale", te ocijenio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju više.

Audretsch je kritikovao komisiju jer je prvo najavila jednoglasan dogovor, a potom od toga odstupila.

Komisiju je prošlog mjeseca istim povodom kritikovao i Scholz, zahtijevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora s konsenzualnom podrškom.

#Biznis #Ekonomija #MinimalnaPlaća #Njemačka #Plata