Članak

MIŠLJENJA

Medvedev: Američka podrška Ukrajini se bliži kraju

(Patria) - Washington će uskoro prestati da pruža podršku Kijevu, jer troši previše, a malo je ili nimalo koristi na bojnom polju, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitry Medvedev, javila je agencija TASS.

„Američki zakonodavci ometaju finansiranje izraelske i ukrajinske vojne potrošnje za ovu
godinu. Razlozi su tehnički i... ne baš tehnički“, napisao je na svom Telegram kanalu.

„Dok je u slučaju Izraela razlog očigledno tehnički, jer je ta zemlja američkom Kongresu važnija od svoje vlastite, sve je složenije što se tiče ukrajinskog režima“, rekao je Medvedev, dodajući da je „Sjedinjene Države lahko otpisuju svoje poslušnike kada postanu beskorisni“

Medvedev predviđa da će se upravo to dogoditi Ukrajini.

„Razlog nije samo u tome što su republikanci i demokrate u sukobu uoči američkih
predsjedničkih izbora. Njima je samo dosta: ove sluge žderu ogromna sredstva, krađa napreduje i ništa nije postignuto na bojnom polju“, piše Medvedev.

„Također, izbila je izraelsko-palestinska kriza. Ukratko, podrška ovom nitkovu na slobodi se bliži svom neizbježnom kraju“, dodao je.

On je priznao da podrška Washingtona neće presušiti preko noći.

„Više novca će se rasipati, uslijediće više šizoidne retorike o demokratiji, bombastičnih
uvjeravanja o nadolazećoj pobjedi, lažnih obećanja savezničkih odnosa za sva vremena, i tako dalje i tako dalje. Ali situacija je jasna: bliži se trenutak kada će još jedna američka lutka potonuti u zaborav“, tvrdi bivši ruski predsjednik i premijer.

#Medvede #Rusija #SAD #Ukrajina #Svijet