Članak

REAKCIJE

Bivši zvaničnik State Departmenta: SAD ignorišu ratne zločine Izraela zbog unutrašnje politike

(Patria9 - Zabrinutost zbog unutrašnje politike navodi američke zvaničnike da namjerno ignorišu izraelske „ratne zločine“ i da guše neslaganje oko naoružavanja te zemlje, rekao je za AFP bivši visoki službenik State Departmenta koji je dao ostavku u znak protesta.

Josh Paul je izazvao pometnju u Washingtonu kada je prošlog mjeseca podnio ostavku, što je bio jedan od najistaknutijih protesta protiv američke politike unutar State Departmenta.

U intervjuu je rekao da, iako su mnogi zvaničnici uznemireni akcijama izraelske vojske, oni zatvaraju oči pred pravilima koja regulišu promet oružja, koja zahtijevaju razmatranje da li će se američko oružje koristiti da krši međunarodno pravo. Kao bivši direktor za kongresne i javne poslove u Birou za političko-vojna pitanja State Departmenta, Paul je jedanaest godina pomagao u nadgledanju transfera oružja američkim saveznicima poput Izraela.

„Moje je mišljenje da Izrael čini ratne zločine u svojim akcijama u Gazi upravo sada. I to nije samo moje mišljenje. Zapravo sam čuo od zvaničnika širom vlade, uključujući izabrane zvaničnike na veoma visokom nivou, koji dijele to mišljenje, ali nisu voljni to da kažu u javnosti“, rekao je.

Ipak, Sjedinjene Države nastavljaju da isporučuju oružje „tamo gdje je bilo jasno i kao što smo vidjeli da će ono biti upotrebljeno za ubistvo tolikog broja civila“, rekao je.

„Kritika Izraela se često doživljava kao treća tračnica u američkoj politici, posebno u Kongresu“, rekao je Paul.

„A ovo je odvraćanje američkih zvaničnika da izađu i kažu javno u šta vjeruju privatno“, dodaje.

U prošlosti je postojala interna debata State Departmenta o transferu američkog oružja u zemlje s provjerenim podacima o ljudskim pravima, uključujući određene izraelske vojne jedinice, rekao je Paul. Ali ne više.

„Nije bilo prostora za bilo kakvu diskusiju ili debatu oko ove zabrinutosti, kao što je bilo u svim drugim pitanjima u koja sam ranije bio uključen u Birou“, rekao je.

„Samo su nam rekli da isporučimo oružje što je brže moguće“, dodaje.

Pravila koja ograničavaju promet oružja su labava, rekao je Paul, ostavljajući prostora kreatorima politike, na „namjeran“ način, da „jednostavno ne odlučuju“ da li je izraelska vojska prekršila ljudska prava u Gazi. Paul je rekao da su nivoi podjela unutar američke vlade, uključujući izabrane zvaničnike, uporedivi s tenzijama uoči invazije na Irak 2003. godine. Ali je upozorio da odlazak s funkcije nije opcija za većinu državnih službenika, koji ne mogu riskirati da izgube zdravstvenu zaštitu ili plate.

„Postoji rizik da to bude ubica karijere ako date ostavku po ovom konkretnom pitanju“,
dodaje.

#StateDepartment #Svijet #SAD #Washington