Članak

KALIFORNIJA

Samit Biden – Xi: Smanjiti tenzije i nastaviti komunikaciju između dvije super sile

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping obećali su ublažiti tenzije na samitu sa visokim ulozima u Kaliforniji, izvijestio je BBC.

Razgovori na historijskom imanju u blizini San Francisca u srijedu su bili prvi put da su rivalski lideri razgovarali lično nakon više od godinu dana.

Odnosi su se pogoršali u februaru kada je kineski špijunski balon oboren u američkom vazdušnom prostoru. Odnose je pokvarila i prošlogodišnja posjeta Tajvanu bivše predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, što je navelo Kinu da prekine komunikaciju između vojski dvije zemlje.

Supersile su također u sukobu oko niza drugih pitanja uključujući proizvodnju fentanila, vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru, rat Izraela i Hamasa, Tajvana, rata u Ukrajini i navodnog miješanja u izbore.

Biden je sastank otvorio rekavši da „konkurencija“ između dvije nacije „ne bi trebala preći u sukob“.

„Cijenim naš razgovor jer mislim da je najvažnije da se ti i ja jasno razumijemo, od vođe do vođe, bez zabluda ili pogrešne komunikacije“, rekao je.

Xi je tada rekao da „okretanje leđa jedno drugom nije opcija“.

„Planeta Zemlja je dovoljno velika da dvije zemlje uspiju, a uspjeh jedne zemlje je prilika za drugu“, rekao je.

„Konfrontacija ima nepodnošljive posljedice za obje strane“, dodao je Xi. Dok je sastanak na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) bio dugo očekivan, zvaničnici s obje strane umanjili su očekivanja o bilo kakvim velikim pomacima.

Xi i Biden sastali su se u Filoli Estateu, seoskoj kući izvan San Francisca, daleko od glavnog sastanka APEC-a.

Dva lidera su se posljednji put lično sastala na samitu na Baliju prije tačno godinu i jedan dan.

#JoeBiden #Kina #SAD #XiJinping #Svijet