Članak

UK OPET PREMIJER

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo

Stari i novi premijer Nihad Uk ranije tokom sjednice nabrojao je neke od projekata koji su sprovedeni.

(Patria) - Skupština Kantona Sarajevo (KS) potvrdila je danas novu kantonalnu Vladu.

Podršku joj je dalo 20 zastupnika, 10 ih je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan. Nakon glasanja, zastupnik SDA Mahir Dević tražio je pojedinačno izjašnjavanje zastupnika, ali je rezultat opet bio isti.

Na čelu Vlade ostaje dosadašnji premijer Nihad Uk, a svoje funkcije večeras je preuzelo 12 ministara.

Darja Softić Kadenić ostaje ministrica Ministarstva pravde i uprave, Enis Hasanović preuzima Ministarstvo zdravstva, a Bojan Bošnjak imenovan je za novog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Adnan Šteta ostaje na funkciji ministra saobraćaja, a Enda Pavić Pečenković ponovno je imenovana na mjesto ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Ponovno su potvrđene ministarske funkcije Admiru Katici u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Zlatku Mijatoviću u Ministarstvu privrede, Naidi Hota-Muminović u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, Kenanu Magodi u Ministarstvu kulture i sporta, te Omeru Osmanoviću u Ministarstvu za boračka pitanja.

Od danas novi članovi Vlade KS su Adna Mesihović kao ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a Afan Kalamujić je novi ministar finansija.

U svom ekspozeu mandatar Uk zatražio je podršku Skupštine i javnosti kako bi nova Vlada još hrabrije i energičnije nastavila već započete procese i projekte.

- Bilo bi politički i ljudski nekorektno praviti značajne izmjene u odnosu na viziju koju sam za ovom govornicom izložio vama i građanima koje ovdje predstavljamo. Stojim iza mog svjetonazora, vizije, načina rada i shvatanja prioriteta, kao i obećanja koje sam dao.

U ekspozeu koji sam vam svojevremeno prezentirao, poseban naglasak sam stavio na mlade, na ozbiljnije, a ne samo deklarativno, involviranje u rješavanje njihovih problema i prioriteta, a sve s ciljem njihovog kvalitetnijeg života i ostanka u Bosni i Hercegovini.

To vidim kao moju ličnu, ali i našu zajedničku generacijsku bitku za ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu.

Od mog prvog obraćanja do danas ostvarili smo ozbiljne iskorake i rezultate u različitim resorima, na koje zajedno možemo biti ponosni - poručio je u uvodnom dijelu svog ekspozea Nihad Uk, te se u nastavku osvrnuo na programske ciljeve i fokuse djelovanja ministarstava u Vladi KS.

Tokom rasprave, zastupnik Dević kazao je i kako su jutros u Klub SDA dobili dokumente odluka o otkazu ugovora o radu, sada već ministrice visokog obrazovanja Adne Bešić (Mesihović) zbog zloupotrebe prava korištenja bolovanja. Dević je upitao potom premijera je li ovo istina.

Haris Zahiragić, također iz SDA, pitao je zašto u ekspozeu nema ni riječi o sigurnosti u saobraćaju, obračunu evropske mafije, klanovima iz regiona.

- Kako planirate zaštititi građane koji se osjećaju nikad nezaštićenije. Evo i ja kao zastupnik i političar se osjećam nesigurno u ovom gradu, ne od lokalnih kriminalnih skupina, nego međunarodnih koji su pod vašim vodstvom preuzeli vlast u podzemlju - istakao je Zahiragić.

Vedrana Vujović, zastupnica DF-a upitala je kada će se u KS uspostaviti 24-satni gradski prijevoz.

Opozicija je uputila niz kritika na realizaciju dosadašnjih obećanja vlada "Trojke" te su poručili kako ni sada ne očekuju neke ozbiljne rezultate.

#KantonSarajevo #NihadUk #Sarajevo #SkupštinaKS #VladaKS #BiH