Članak

KAZNE SU PAPRENE

Na putevima u Hrvatskoj od danas obavezna zimska oprema

U Hrvatskoj je od danas obavezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta.

(Patria) - U Hrvatskoj je od danas obavezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta.

Obaveza traje od 15. novembra tekuće do 15. aprila iduće godine, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje na cesti.

Uređeno je to novom Odlukom o obaveznoj zimskoj opremi (NN 121/2020).

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 kilometara autocesta i 1863,3 kilometra državnih i županijskih cesta te 68,1 kilometara državnih cesta za tranzitni saobraćaj iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske točkove.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske točkove.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske točkove moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim točkovima.

Novčane kazne

U skladu sa članom 193. Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama (NN 70/19), zimski uslovi podrazumijevaju kolovoz prekriven snijegom ili kad je na kolovozu poledica.

Ako saobraćajna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu.

U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 132,72 eura.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz saobraćaja vozaču će privremeno oduzeti registarske tablice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz saobraćaja), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1.990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u saobraćaju na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovog člana.

Evropska pravila

U mnogim državama Evrope zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti.

U većini država ta je obaveza datumski određena, a kod drugih je zimska oprema obavezna kad su na snazi zimski uslovi na cestama, odnosno kad je na kolovozu snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

U većini evropskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 milimetra, s lancima za snijeg u prtljažniku.

#Automobil #Hrvatska #Region #Zima