Članak

PALESTINSKA ZAJEDNICA

Dio bh. državljana uspješno prešao granicu u Rafahu

(Patria) - Prema dostupnim informacijama Palestinske zajednice u BiH dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom.

"Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da bezbijedno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po njihov život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriji.

Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji.

Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za miru i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta. Posebno se zahvaljuju ambasadoru države Katar u BiH Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite ih od napada izraelske okupacione vojske.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini zahvalila je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, pomoćniku ministra Frani Planiniću - šefu Kriznog tima za evakuaciju, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze.

#Gaza #Palestinskazajednica #BiH #Izrael