Članak

SKUPŠTINA KS

Zastupnici traže odgovore od Uka o novim ministrima: Ko je dobio otkaz zbog zloupotrebe bolovanja, čiji je član Bojan Bošnjak

(Patria) - Zastupnici u Skupštini KS nakon izlaganja premijera Nihada Uka, postavili su niz pitanja premijeru iz različitih resora.

Tako su zastupnici pitali kada će biti okončani pojedini projekti, koliko je koštala rekonstrukcija tramvajske pruge, šta je sa projektom Devete transferzale.

Šef Kluba SDA Mahir Dević pitao je da li je tačno da je kandidatkinja za ministricu visokog obrazovanja Adna Mesihović (ranije Bešić) dobila otkaz ugovora o radu na ranije poslu zbog "zloupotrebe bolovanja".

Zastupnik Muamer Bandić (SBiH) pitao je premijera Uka kada će profunkcionisati Ured u Srebrenici.

"Prema ekspozeu, obećano je da će Ured profunkcionisati pred obilježavanje godišnjice genocida. Tamo direktor još nije imenovan, pa pitam kada će i kada će profunkcionisati", pitao je Bandić.

On je također upitao kada će biti imenovan direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) ali po zakonu.

Zastupnici su imali i niz pitanja iz oblasti zdravstva kako ga unaprijediti jer su evidentni problemi.

Zastupnik SDA Haris Zahiragić pitao je da li je kandidat za ministra komunalne privrede Bojan Bošnjak član neke političke partije te koje su mu kompentencije da vodi ovaj resor.

"Obavljao je različite funkcije, da li je on član HDZ-a, Narodne stranke radom za boljitak i ako nije otkad nije".

Većinu pitanja postavili su zastupnici opozicije.

Uk je kazao da je Bošnjak bio član NSRzB do 2015. godine, a od tada nije član nijednog političkog subjekta.

Kada je riječ o direktoru KUIP-a Uk je rekao da je konkursna procedura u završnoj fazi.

Priznao je da nije imenovan direktor Ureda za Srebrenicu jer uspješni kandidat nije dostavio potrebnu dokumentaciju, te je raspisan novi konkurs.

Govoreći o Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS kazao je da je to stručna služba Vlade KS, a da će se raditi na tome da bude samostalna institucija.

#NihadUk #opozicija #pitanja #VladaKS #BiH