Članak

SAN FRANCISKO

Biden kaže da je cilj sastanka sa Xijem da se obnovi američko-kineska vojna komunikacija

(Patria) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da je njegov cilj tokom razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da obnovi normalnu komunikaciju između dvije supersile, uključujući vojne kontakte, javio je Reuters.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući prije odlaska u San Francisco, Biden je rekao da
pokušava promijeniti odnose SAD-a s Kinom na bolje, nakon perioda zategnutih veza.
Biden i Xi će se sastati danas tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje. To će biti tek drugi lični sastanak dvojice lidera otkako je Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

Upitan kako bi mjerio uspjeh u pregovorima sa Xijem, Biden je rekao: „Da se vratimo na
normalan kurs, dopisivanje i mogućnost da podignemo slušalicu i razgovaramo jedni s drugima u krizi, i da budemo u mogućnosti da osiguramo da naše vojske i dalje imaju kontakt jedni s drugima.“

U avionu Air Force One na putu za San Francisco, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će Biden i Xi također govoriti o sukobu Izraela i Hamasa, kao i o naporima SAD-a da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, dodajući da se Biden „neće plašiti da se sukobi tamo gdje je potrebna konfrontacija po određenim pitanjima“, ali će tražiti oblasti na kojima će sarađivati, kao što su klimatske promjene.

Ekonomska pitanja su visoko na dnevnom redu. Biden je rekao da Sjedinjene Države ne žele da se odvoje od Kine, već da žele promijeniti ekonomske odnose na bolje. Rekao je da bi svima koristilo da prosječan građanin Kine ima pristojno plaćen posao.

„Ali neću nastaviti da podržavam poziciju u kojoj da bismo investirali u Kinu, moramo odati sve naše poslovne tajne“.

Kinezi su prekinuli vojne kontakte sa Washingtonom nakon što je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u augustu 2022. Obnavljanje kontakata glavni je cilj SAD-a kako bi se izbjegle pogrešne procjene između dvije vojske.

Odnosi između dvije zemlje postali su hladni nakon što je Biden u februaru naredio obaranje sumnjivog kineskog špijunskog balona koji je preletio Sjedinjene Države. No, najviši zvaničnici Bidenove administracije od tada su posjetili Peking i sastali se sa svojim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i povjerenje.

#JoeBiden #SAD #Svijet