Članak

PREDSJEDNIK NES-a

Ogrešević: Mi nismo ničiji privjesak, Konaković eutanazira javnost

Kome je i da li je Narodni evropski savez (NES) BiH privjesak? Zašto ih nema u Vladi HNK? Ko ih je izradio, a ko koga ucjenjuje? Ko vodi šizofrenu politiku, a ko građane izluđuje?

(Patria) - Kome je i da li je Narodni evropski savez (NES) BiH privjesak? Zašto ih nema u Vladi HNK? Ko ih je izradio, a ko koga ucjenjuje? Ko vodi šizofrenu politiku, a ko građane izluđuje?

Na koji način Konaković eutanazira javnost? Je li zbog Marina Vukoje u FBiH sve stalo? Ima li "četvorke" i šta će biti od probosanskog bloka koji je u fazi formiranja, ko će ga predvoditi i kome se žele suprotstaviti?

Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja za emisiju "Mreža" Federalne televizije odgovarao je čelnik NES-a Nermin Ogrešević.

Vlada HNK

- Možemo pričati o više dimenzija kada je u pitanju Vlada HNK. Što se nas u NES-u tiče, nije problem matematike, nije politika uvijek matematika.

Nije problem što mi nismo u Vladi, problem je percepcije. Kriza u državi je velika i obraćao sam se javnosti koja je od nas tražila da se okupljamo.

Učešće NES-a u Vladi šalje takvu poruku. Moja reakcija je bila primjerena onome što se dešavalo i kako se na kraju završilo - kaže Ogrešević.

Navodi da je SDP BiH ucjenjivao SDA, ali da to uopšte nije fokus - stvar je onoga šta je NES imao dogovoreno sa SDA.

Poziv i od SDP-a

Ogrešević ističe i da je SDP tražio da NES bude dio vlasti u HNK.

- Proces je trajao, mi smo prije nekoliko mjeseci imali službeni poziv i od SDP-a da uzmemo učešće u vlasti, na neki način zamoljeni smo da ne idemo u tom pravcu, SDA je očekivala da mi ne učestvujemo - pojasnio je.

Kaže i da mu je SDP prije svega nudio razgovore, do kojih, kako tvrdi, nije ni došlo, te dodaje da je fokus na porukama koje se šalju javnosti.

- Trebamo sarađivati na ključnim pitanjima, na velikim problemima koje imamo, nije ta poruka ohrabrujuća u tom smislu.

Ako smo željeli slati zajedničke poruke i pokazivati da smo spremni na rješavanje kriza, odbranu ključnih ustavnih i državotvornih pozicija, da moramo stajati zajedno, poruka je s tog aspekta morala biti drugačija - smatra Ogrešević.

Naglašava - da je NES htio pozicije, učestvovao bi u federalnoj i državnoj vlasti.

- Naše odbijanje učešća u vlasti je bilo principijelno - pojasnio je.

Upitan osjeća li se izigrano i od SDP-a i od SDA u HNK-u, odgovara:

"Borba za državu je stvar iskrenosti i emocija. U tom smislu naravno da osjećam nelagodu i pomalo sam razočaran, stvar je da se okupimo oko vrijednosti. Mi smo svoje principe jasno obrazlagali.

Način kako je SDA postupila u HNK nije na tragu onog entuzijazma i potrebe da se okupimo oko ključnih tema i da se zajedno borimo kroz parlamente i političko djelovanje, određeni dio javnosti to očekuje.

NES nije ništa izgubio što nije u Vladi HNK, mi smo samo izgubili što smo uopšte učestvovali u razgovorima".

Poručio je i da, ukoliko SDA u HNK ponudi NES-u neke funkcije ili direktorske pozicije, neće ništa prihvatiti.

Probosanski blok

Odgovorio je i na pitanje može li situacija iz HNK ugroziti odnos NES-a, SBiH i SDA:

"Mi smo dosad sarađivali na način da smo u parlamentima imali određene stavove koji se poklapaju, tu ćemo morati raditi i dalje.

Radit ćemo na promociji svojih politika i sa SBiH, DF-om. Bit će neminovno u nekim situacijama i sa SDA. Međutim, mi nismo privjesak ničiji, nikad bili, niti ćemo biti".

Lider NES-a rekao je i da SDA ne može voditi probosanski blok.

- Ne možemo mi pratiti bezuslovno bilo koga. Sve ove četiri stranke - SDA, DF, SBiH i NES - su jednake po ključnim pitanjima.

Mi to ne bismo nazvali "četvorkom", to neće ići tako brzo, niti tako pojednostavljeno. S nekima bolje sarađujemo, s nekima lošije - dodao je.

Zbog Vukoje sve stoji

Kada je riječ o evropskom putu BiH, Ogrešević tvrdi da Konaković "eutanazira javnost".

- On se ljudima obraća na način kako je sad dobro. Ništa nije dobro. Bolje je što smo dobili kandidatski status, ali ništa nismo uradili.

Mi imamo u vlasti Dodika i SNSD koji u principu ne žele evropski put. To je šizofrena politika koja izluđuje svakog normalnog građanina.

Mi se krećemo u krajnostima - od entuzijazma da smo bliže EU i očekivanja da li će se zapucati. Nama taj entuzijazam ne pomaže.

Imamo suspendovan ustav u Rs-u, priču o otcjepljenju... Sve su to opasne pojave da bismo mi to blagonaklono prešućivali.

Bio sam zagovornik da opozicija iz Rs-a ide u vlast, a ne SNSD. Trojka nije imala hrabrosti, a Čović to nije želio.

U FBiH nismo željeli da budemo tako poniženi i to je tačka. Mene niko ne može ‘odraditi’, imamo svoje stavove, mislimo svojom glavom.

Čović nama nije mogao biti lider, nego partner. On je sad lider federalne vlasti i sve stoji zbog Vukoje. Vukoja je razlog blokade - izjavio je Ogrešević.

Upitan je li ideja probosanskog bloka početak ofanzive i ko će to predvoditi, kaže:

"Kvalitet će biti predvodnik, kvalitetna rješenja, kvalitetan rad. To je nešto oko čega ćemo se okupljati.

Sadržaj će nas voditi. Svi radimo na određenim segmentima, ne u tom obliku kako pozicija to želi.

Dovoljno smo mudri da se možemo dogovarati oko ključnih stvari. Ne želimo da gubimo svoj politički subjektivitet - objasnio je Ogrešević.

Nije vrijeme pozicija

Pojasnio je i hoće li biti mjesta u bloku za Denisa Bećirovića.

- S Denisom imam dobru komunikaciju. Izrazito je bitno da i on i Komšić kao članovi Predsjedništva BiH odrade svoj dio posla i zasad ga dobro rade.

Vrijeme je da Bošnjaci shvate situaciju i da budemo svjesni da mi svoju snagu trebamo tražiti unutar samih sebe - govori Ogrešević.

Ističe da je vrijeme dugoročnog sagledavanja procesa i jasnog okupljanja i jasnog odgovora na rušilačke politike, kako iznutra, tako i izvana.

- Moramo reći sami sebi hoćemo li ili nećemo državu. Ovo nije vrijeme pozicija - istakao je Ogrešević.

Navodi i da mi ne idemo u pravcu evropskih integracija, već u pravcu blokada i ucjena.

- I ovi zakoni što su usvojeni nisu kvalitetni. Trojka je odgovorna što je Dodik u vlasti.

Trojka se ravna prema njemu, kako je on raspoložen. To nije evropski put, to je put urušavanja, razvaljivanja, trebali smo ići sa opozicijom iz Rs-a.

Jedan težak proces je pred nama. Država je iznad svega - zaključio je Ogrešević.

#DraganČović #Država #ElmedinKonaković #MiloradDodik #NerminOgrešević #NES #BiH