Članak

NAPADI TRAJU

Životi 36 beba u bolnici Al Shifa u Gazi i dalje ugroženi

(Patria) - Životi 36 beba u bolnici Al Shifa u Gazi vise o koncu, saopćilo je lokalno medicinsko osoblje koje je navelo da nema jasnog mehanizma za njihovo premještanje uprkos naporima Izraela da ih snabdije inkubatorima za evakuaciju.

Tri od prvobitnih 39 prijevremeno rođenih beba već su preminule otkako je najveća bolnica u Gazi tokom vikenda ostala bez goriva za generatore koji su održavali njihove inkubatore.

Pojas Gaze je pod potpunom izraelskom blokadom otkako je Hamas pokrenuo napad na Izrael 7. oktobra. Izraelski kopneni upad otada je doveo do borbi na ulicama oko bolnice u centru grada Gaze na sjeveru pojasa.

Svih 36 beba, koje su težile manje od 1,5 kilograma, i neke od čak 700 do 800 grama, sada leže jedna pored druge na običnim krevetima, izložene zarazi i bez ikakvih individualnih prilagođavanja nivoa vlažnosti i temperature, saopćilo je osoblje.

- Srećom, još uvijek ih je ostalo 36, nismo izgubili nijednog od njih preko noći. Rizici su, međutim, još uvijek veliki, još postoji rizik da ih izgubimo - rekao je za Reuters hirurg Ahmed El Mokhatallali, telefonom iz Al Shife.

#Bebe #BolniceUGazi #Gaza #Svijet