Članak

INICIJATIVA NARODNOG POKRETA

Jugosloveni u Srbiji žele status nacije

Narodni pokret Jugosloveni predao je inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da Jugoslovenima bude priznat status nacije.

(Patria) - Narodni pokret Jugosloveni predao je inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da Jugoslovenima bude priznat status nacije.

"Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi - da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama.

Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina", naveli su u saopštenju.

Dodaju da su, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci sjećanja na postojanje, kako države koja je "ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, također ponosno, nosio ime Jugosloveni".

Poručili su da nisu "samo puki nostalgičari" za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve, kako etničke, tako i ostale fenotipske karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živjeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti, "na koje su itekako ponosni".

"U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih dioba, već kao integrativne dijelove jedne, jugoslovenske, ali i državne cjeline", piše u saopštenju.

#Jugoslavija #nacija #Region #srbija
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');