Članak

PREDSJEDNIČKI RAZGOVORI

Biden se sastao s predsjednikom Indonezije koji je zatražio posredovanje SAD u zaustavljanju zločina u Gazi

(Patria) - Lideri Sjedinjenih Država i Indonezije održali su u ponedjeljak razgovore koji će postaviti pozornicu za prvi lični sastanak predsjednika SAD-a Joea Bidena u godinu dana s kineskim liderom Xi Jinpingom kasnije ove sedmice, javio je Reuters.

Biden je pozdravio indonežanskog predsjednika Joko Widodoa u Bijeloj kući dok se dvojica lidera pripremaju za samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu, gdje bi se Biden trebao sastati sa Xijem u srijedu.

SAD i Indonezija dogovorile su se o novoj saradnji u oblastima odbrane, uključujući cyber sigurnost, svemir, kombinovane vježbe i nuklearne prijetnje, saopštila je Bijela kuća.

Što se tiče klime, složili su se da podrže električnu mrežu i poboljšaju kvalitet zraka. Reuters je u nedjelju izvijestio da dvije zemlje rade na unapređenju potencijalnog partnerstva u oblasti minerala fokusiranog na metalni nikl u baterijma električnih.

Bidenova administracija je i dalje zabrinuta za ekološke, društvene i upravljačke standarde u Indoneziji i ispituje kako bi dogovor mogao funkcionisati. Bijela kuća je rekla da će Biden objaviti memorandum o razumijevanju dvije strane o održivom razvoju energije i minerala.

Indonezija traži mir u Gazi

Widodo je pritiskao Bidena da napravi korake za okončanje rata Izraela s Hamasom.

„Indonezija apeluje na SAD da učine više da zaustave zločine u Gazi. Prekid vatre je neophodan za dobrobit čovječanstva“, rekao je Widodo na početku razgovora s američkim predsjednikom.

Indonezija, arhipelag od 270 miliona ljudi, najveća je nacija s muslimanskom većinom. Mnogi muslimani su ogorčeni zbog Bidenove podrške Izraelu nakon što su Hamasovi militanti 7. oktobra ubili oko 1.200 ljudi i uzeli više od 200 talaca, prema izraelskim zvaničnicima.

Palestinski zvaničnici kažu da je u izraelskim udarima ubijeno više od 11.000 stanovnika Gaze.

„Predsjednik će tražiti od Indonezije da igra veću ulogu i da nam pomogne na Bliskom istoku", rekao je američki zvaničnik, ne objašnjavajući šta bi proširena uloga mogla podrazumijevati.

Poput nekoliko njenih susjeda u jugoistočnoj Aziji, Indonezija je ekonomski isprepletena s Kinom, dok vodi teritorijalne sporove sa svojim većim susjedom i želi izbjeći da bude uhvaćena u sredini neprijateljskih odnosa Washingtona i Pekinga.

Džakarta i Washington su formalno nadogradili odnose na najviši diplomatski nivo u sklopu sastanka lidera.

Očekivalo se da će dvojica lidera razgovarati o diplomatskim naporima Indonezije za rješavanje sukoba u Mjanmaru, gdje je vojska preuzela kontrolu u puču 2021. godine.

Widodo, prvi put izabran 2014. godine, po ustavu mora napustiti funkciju sljedeće godine nakon što je odslužio maksimalna dva mandata.

#Indonezija #JoeBiden #SAD #Widodo #Svijet