Članak

ZADATAK ZA NOVU VLAST

Antifašisti Mostara: Ni nakon 17 mjeseci ne zna se ko je uništio Partizansko groblje

(Patria) - Danas se navršava 17 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još uvijek nema nikakvih pomaka u istrazi, saopćeno je iz UABNOR Mostar.

"Kao i prethodnih 30 godina na upit dokle je stigla istraga odgovor je: Istraga je u toku. I ništa više.

Bezbroj puta do sada smo se uvjerili da od tih i takvih istraga nema ništa i da načinom kako se upravlja ovakvim istragama počinioci neće biti privedeni pravdi nikada. Ovakva opstrukcija istrage i izbjegavanje procesuiranja počinioca ima samo jedan naziv - saučesništvo. Jasno je da je rušenje Partizanskog spomen groblja i neprovođenje efikasne istrage, od samog početka političko pitanje. Zato od novoizabrane Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i novog ministra unutrašnjih poslova zahtijevamo da ovo pitanje pokrenu sa mrtve tačke. Vrijeme je da se zaustavi kreiranje atmosfere iz koje proizlaze akcije uništavanja i negiranja antifašističkog naslijeđa naroda BiH.

Danas, nakon sedamnaest mjeseci saučesništva u zločinu, a u predvečerje Dana državnosti koji obilježavamo sjećajući se Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, prava je prilika da se nešto konkretno počne činiti.

Dosta nam je društva podjela i konstantnog kreiranja mržnje i straha, dakle neo fašističkog društva u kojem je samo dobro kreatorima zla, u koje su uvalili Bosnu i Hercegovinu. Rezultat života u takvom društvu je i uništavanje naslijeđa kojim bi se ponosile i mnogo veće zemlje od nas. Vrijeme je da svi u glas kažemo: Dosta je", poručuju antifašisti.

#antifašisti #Mostar #BiH