Članak

DRAGAN ČOVIĆ

Predsjednik HDZ-a vidi ugrozu od 'spavača' u BiH: A u međuvremenu traži mudrost koalicionih partnera u vezi Izbornog zakona

(Patria) - U Mostaru je održana sjednica Predsjedništva HNS-a gdje je razmatrano pitanje izmjene Izbornog zakona BiH, ali i ostali zakoni koje se trebaju usvojiti u parlamentarnoj proceduri kako bi se ispunili uvjeti EU za punopravno članstvo BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je za početak naredne sedmice intenzivne razgovore prvo s partnerima u FBiH, a zatim i Rs i pokušati usuglasiti stavove koji su nam interesantni.

"Uvjeren sam da ćemo u narednih 20 dana dinamizirati te pregovore do kraja. Procijenili smo da sada ne možemo Ustav dirati pa da u sklopu sadašnjeg ustavnog okvira stavimo na dnevni red.

Čović je kazao da postoji prijedlog Izbornog zakona koji je usvojen u Domu naroda PS BiH.

“Prijedlog imamo i usvojili smo prije godinu dana jedan prijedlog izmjene Izbornog zakona i nije prošao Dom naroda. Samo ćemo ga morati korigirati zbog odluka Schmidta u izbornoj noći i nastojat ćemo održati priču o legitimnom predstavljanju. To je osnova na kojoj može počivati čitav izborni proces", kazao je Čović.

Na zamolbu da prokomentira pismo parlamentaraca iz Republike srpske koji su američkim kongresmenima i senatorima, kao i zastupnicima Europskog parlamenta poslali pismo upozoravajući na “terorističke ćelije ISIS-a u BiH”, on je kazao:

“To neću ovako komentirati. Djelimično sam upoznat što su kolege uputile. To je sigurnosno pitanje BiH. To ćemo pitanje pokrenuti na sjednicama Parlamenta, ja sam siguran da ćemo na Domu naroda otvoriti ta pitanja i ne samo ono što dugo vremena pričamo o spavačima pod znacima navoda ili kako će to neko nazvati nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje. To ćemo i mi potencirati u Domu naroda", rekao je Čović.

Govoreći o paketu "evropskih zakona" Čović je kazao da su oni manje ili više dogovorena. Riječ je o Zakonu o sudovima, spriječavanju pranja novca i sukobu interesa, te izbornom zakonu.

"Za nas je primarno izborni zakon. Vlast je uspostavljena, 6 mjeseci je prošlo i uvjeren sam da će biti mudrosti kod kolega da završimo tu priču", kazao je Čović.

#DraganČović #izbornizakon #BiH