Članak

DOBAVLJAČ AUTODIJELOVA

Njemački 'Continental' ukida 5.500 radnih mjesta

Odjel za automobilske displeje i sisteme pomoći u vožnji ukinut će oko 5.500 radnih mjesta širom svijeta, piše Manager Magazin, pozivajući se na upućene izvore.

(Patria) - Njemačka multinacionalna kompanija "Continental" planira ukinuti nekoliko hiljada administrativnih radnih mjesta u posrnulom odjelu za automobilske dijelove, objavio je poslovni list Manager Magazin.

Odjel za automobilske displeje i sisteme pomoći u vožnji ukinut će oko 5.500 radnih mjesta širom svijeta, piše Manager Magazin, pozivajući se na upućene izvore.

To je nešto manje od tri posto od ukupno 200.000 zaposlenih u "Continentalu", prema podacima s kraja septembra.

"Planiraju ukinuti u prvom redu administrativna radna mjesta, dok će ona u proizvodnji i razvoju očito za sada biti pošteđena. Najmanje hiljadu radnih mjesta "Continental" će ukinuti u matičnoj Njemačkoj", navodi se u izvještaju.

Ukidanjem radnih mjesta šef odjela Philipp von Hirschheydt želi uštedjeti oko 400 miliona dolara godišnje od 2025. godine.

Kompanija bi mogla uštedjeti otprilike polovinu tog iznosa već 2024. i ponovo poslovati u plusu.

"Continentalov" automobilski odjel zapošljava 100.000 ljudi i lani je ostvario promet od 18,3 milijarde eura.

U odgovoru na upit agencije dpa o otkazima, glasnogovornik "Continentala" rekao je da neće komentirati glasine.

Kompanija razmatra dodatne mjere jačanja konkurentnosti automobilskog sektora, uključujući moguće promjene u administrativnoj strukturi, kako bi se omogućilo brže i agilnije odlučivanje.

Dodao je da ne može reći je li odluka već donesena. Kako javlja Manager Magazin, planovi kompanije bit će predstavljeni zaposlenicima kroz webcast.

#Njemačka #RadnaMjesta #otkazi #Biznis #ekonomija