Članak

ISTRAGA

Emrić: Željeli smo u vlast sa PDP-om i SDS-om, ali 'trojka' je bila za Dodika

(Patria) - Jasmin Emrić (NES), zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH gostujući u emisiji „Istraga sedmice“ na Hayat TV naveo je kako se napredak BiH ka evropskom putu mjeri u promilima.

"BiH prosječnu ocjenu pripremljenosti za EU prema podacima Evropske komisije ima 0,7, nismo dobili ni jedinicu. Nismo još uvijek opravdali kandidatski status i s tim je odgovornost još veća. Gruzija i mi imamo ocjenu 0.7. Ostale države imaju bolje ocjene, ali nisu veće od trojke", pojasnio je Emrić.

Emrić narodnim jezikom pojašnjava i govori kako će BiH „haman otvoriti pregovore“.

"U godini iza nas su usvojena tri zakona koji imaju veze sa 14 prioriteta. Mi kada kritikujemo poziciju, oni odmah misle da smo mi antievropski nastrojeni, nije tačno. Imamo pravo da vas kritikujemo – rekao je Emrić.

Otkrio je kako su tokom planiranja formiranja vlasti bili opredijeljeni za stranke koje su okupljene oko PDP-a i SDS-a.

"Trojka je govorila kako se sa Dodikom treba pregovarati, ali to je nemoguće. Mi smo Dodiku u Doboju kazali šta mislimo, bio je iznenađen jer smo iznijeli teme oko kojih treba da se složimo. Kada smo rekli da izlazimo, bio je začuđen, jer nije očekivao. Trojka nas je optužila da radimo u interesu SDA. Samo smo bili oprezni i znali smo šta nas čeka i koliko se to može nositi. Dodik je pravio ozbiljne probleme, od donošenja neustavnih zakona u NSRS, pa sve do onih kojim se suspendiraju odluke visokog predstavnika", istakao je.

#Istraga #JasminEmrić #BiH