Članak

BROJKE NEUMOLJIVE

Bečarević oštro o Konakoviću: Vidi Dino preduzeća u FBiH, a ne gleda šta mu njegovi rade u KS!

Piše: Almir Bečarević

Slušajući Elmedina Dinu Konakovića u njegovim medijskim performansima ne možete da mu ne povjerujete da svi lažu osim ovog virtouza u spinovanju. Priča on tako da mu svi prijete, da su zatekli strašno stanje u preduzećma, da svi lažu samo on istinu govori, da mu je važniji narod od stranke itd.

Sada ću samo na jednom primjeru prezentirati kako ovaj bivši propali privatnik koji krade televizore brine o narodu i preduzećima koja vode njegovi kadrovi. Vodovod i kanalizacija u 2022. godini ostvario gubitak u iznosu od 16.452.706 KM. Gubitak vodovoda u 2019. godini bio 11.215.180. KM. Imamo historijski gubitak preduzeća.

Kapital preduzeća je u 2022. godini u VIK-u iznosio 639.214.187 KM. Kapital preduzeća je u 2019. godini u VIK-u iznosio 728.028.991 KM. Imamo najmanju vrijednost kapitala.

Broj popravljenih kvarova u 2002. godini iznosi 2807. Broj popravljenih kvarova u 2019. godini iznosi 3359. Ovo bi značilo da je vodovodna mreža u 2022. godini u boljem stanju nego 2019. godine, ali taj zaključak pada u vodu kada se zna da je prosjek otvorenih radnih naloga cca 1000 tako da voda curi na sve strane.

Kada se pogledaju ovi rezultati dovoljno je za zaključak da se dešava strahovita erozija preduzeća i to bez obzira što je Kanton Sarajevo preuzeo otplatu kredita prema EBRD i plaćanje PDV-a. Dešava se i dalje iako od KS, vodnih naknada i ostale pomoći VIK-u isti dobiju godišnje preko 10 miliona KM.

Ovo Elmedin Dino Konaković ne vidi i njegovo rješenje je, rješenje VIK-a, porast cijene vode za 60%. Rješenje je da se ovakvo "uspješno" upravljanje preduzećem nagradi tako da građani plate ove "uspjehe", a ja sam to kao ministar trebao da predložim.

Vidi Dino druge, a ne gleda svoje. Vidi Dino preduzeća u FBIH, a ne gleda šta mu njegovi rade u KS.

Kao rezultat ovakvog vođenja preduzeća direktor vodovoda sebe nagradi putovanjem u Amsterdam na sajam i to bez prethodne saglasnosti ministarstva. Za VIK ne vrijedi zaključak Vlade KS da direktori ne mogu na službeni put bez saglasnosti ministarstva.

Šta će vam to kada Dino gleda druga preduzeća, a u njegovim može sve uz spin o strašnim pokazateljima u onim drugim.

Njegova su uređena po njegovim standardima na način, pljuj po drugima, a svoja ne gledaj. Pljuj po tuđim presudama, a o svojim šuti. Šuti o svojim rezultatima i istragama koje se vode u preduzećima u KS. Nema veze što su u VIK-u lične/osobne kazne plaćali državnim novcima, nema veze što su falsifikovali radni staž i nema veze što Ured za reviziju FBIH da negativno mišljenje na izvještaj VIK-a. NEMA VEZE JER JE DINO REKAO DA MU JE NAROD VAŽNIJI OD STRANKE PA ĆE TAJ NAROD SADA DA PLAĆA NJEGOVE "USPJEHE".

Ovako izgleda samo jedno preduzeće u KS, a naredno moje oglašavanje koje se ne sviđa ovom vrhovnom ekonomskom autoritetu biće ubrzo.

Dininu "istinu" treba razbijati samo pokazateljima i papirima jer spin ne smije biti obrazac za političara. Radeljaš nije bio spin majstor već je pošteno rekao šta je njegovo i šta hoće, a ovaj naš Elmedin Dino Konaković niti pošteno govori niti zna šta hoće, ali zna da je narod važniji pa će ga nagraditi tako što će i zadnju KM izvući iz naših novčanika. Bravo Dino!

#AlmirBečarević #ElmedinKonaković #ministar #VladaKS #BiH