Članak

BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu danas novi protesti i mirna šetnja podrške za Gazu

U Sarajevu su za danas zakazani protesti i mirna šetnja u znak podrške palestinskom narodu u Gazi. Protesti će biti održani u 12 sati na platou kod Sebilja.

Nezavisni skup omladine u Bosni i Hercegovini pozvao je Sarajlije da se okupe kako bi krenuli u mirnu šetnju podrške stanovnicima Gaze koji svakodnevno stradaju i izraelskim napadima.

Cilj događaja je podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini i odavanju počasti onima koji su ubijeni.

"S obzirom na nedavne tragične događaje u Palestini, gdje su desetine novinara, medicinskih timova i civila izgubili živote, vjerujemo da je ključno da se okupimo i pokažemo našu podršku u ovim teškim vremenima", poručili su organizatori u najavi protesta.

Dok se napad Izraela često karakteriše kao odbrambeni Arapsko-islamski samit čiji je domaćin u subotu bila Saudijska Arabija pozvao je na prekid rata u Gazi i odbacio opravdavanje izraelskih akcija protiv Palestinaca kao samoodbranu, javile su
agencije.

Samit je osudio „izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ratne zločine i barbarske i nehumane masakre od strane okupacione vlade“, navodi se u završnom saopštenju.

U saopštenju se poziva na prekid opsade Gaze, omogućavajući dolazak humanitarne pomoći u enklavu i zaustavljanje izvoza oružja u Izrael.

Arapski i muslimanski lideri su također rekli da su odbili svaki prijedlog koji bi Gazu odvojio od Zapadne obale u budućoj palestinskoj državi. U završnoj izjavi je naglašena važnost „jedinstva Gaze i Zapadne obale kao teritorije Palestinske države“, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

#Gaza #Izrael #Palestina #bih