Članak

INICIJATIVE

Krajnja desnica poziva Poljsku da bude spremna za izlazak iz Evropske unije

Godišnji događaj u Varšavi privukao je 40.000 ljudi

(Patria) - Desetine hiljada pristalica krajnje desnice u subotu su skandirale parole protiv Evropske unije na mitingu povodom Dana nezavisnosti, javio je AFP.

Godišnji događaj u Varšavi privukao je 40.000 ljudi, saopštile su lokalne vlasti, dok mediji procjenjuju da ih je izašlo 90.000, manje od mjesec dana nakon što je pro-EU opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima.

Transparenti i plakati pozivali su na „Polexit“ nakon britanskog Brexita iz EU iz januara 2020.

„Ako dođe do novih promjena u evropskim ugovorima, Poljska mora biti spremna da napusti Evropsku uniju“, rekao je vođa Svepoljske omladine Marcin Kowalski. Buduće promjene ugovora transformisaće blok u „euro-federalistički kolektiv“ na čelu sa Evropskom komisijom, rekao je Kowalski.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), koja je podržavala skup prethodnih godina, ove je godine organizovala vlastitu proslavu nezavisnosti uoči zvaničnog datuma.

Konzervativni PiS pokušava formirati novu vladu nakon što nije dobio parlamentarnu većinu na izborima 15. oktobra, s malo nade da će pronaći koalicionog partnera.

Liberalni blok Građanske koalicije opozicionog lidera Donalda Tuska završio je na drugom mjestu, ali je zajedno sa dvije manje stranke, centrističkim Trećim putem i Ljevicom, osigurao većinu od 248 poslanika u parlamentu od 460 mjesta, koji bi trebalo da se počne s radom u ponedeljak.

#izbori #Poljska #PravoiPravda #Svijet