Članak

SAUDIJSKA ARABIJA

Mohammed bin Salman ponovio poziv Saudijske Arabije na prekid vatre u Gazi i proglasio Izrael odgovornim za zločine

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) ponovio je poziv Kraljevine na prekid vatre u Gazi i proglasio Izrael odgovornim za zločine nad civilima u Pojasu Gaze, prenijeli au arapski mediji.


„Mi smo pred humanitarnom katastrofom koja (pokazuje) neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne zajednice”, rekao je prijestolonasljednik u subotu tokom svog uvodnog govora na vanrednom zajedničkom Islamsko-arapskom samitu.
Bin Salman je pozvao na „trenutni prekid“ vojnih operacija u Gazi i otvaranje humanitarnih prolaza i dodao da „izraelske okupacione vlasti“ snose odgovornost za zločine počinjene nad civilima u Pojasu Gaze.


„Flagrantno kršenje međunarodnih zakona Izraela mora biti zaustavljeno“, rekao je MBS, dok je ponovo potvrdio osudu Kraljevine „brutalnog rata“ koji je odnio živote hiljada civila.


Saudijski prijestolonasljednik je pozvao na ujedinjene napore za okončanje opsade enklave. „Moramo raditi zajedno na okončanju opsade Gaze i isporuci pomoći“, dodajući da je „jedino rješenje“ za postizanje stabilnosti u regionu kroz „ukidanje okupacije i (politike) naseljavanja“.


„Palestinskom narodu moraju biti odobrena njegova legitimna prava (koja uključuju) uspostavljanje svoje nezavisne države“, rekao je MBS.

#Svijet #SaudijskaArabija #Gaza #Izrael #islamskiSvijet