Članak

VIŠE DESETINA UHAPŠENIH

Stotine hiljada učesnika na propalestinskom maršu u Londonu

Britanska policija je objavila da je u centru Londona uhapsila 82 osobe, sve iz grupe demonstranata koji su se protivili propalestinskom maršu održanom danas.

(Patria) - Britanska policija je objavila da je u centru Londona uhapsila 82 osobe, sve iz grupe demonstranata koji su se protivili propalestinskom maršu održanom danas.

Veliki broj ljudi okupio se u Londonu na propalestinskom protestu i maršu organizovanom uz jak policijski nadzor i na dan kada se u mnogim zapadnim zemljama, uključujući Britaniju, obilježava formalni završetak Prvog svjetskog rata.

Procjenjuje se da ih je bilo oko 300.000, a zahtijevali su prekid vatre u Gazi, rekao je AFP-u glasnogovornik londonske policije.

Mobilizovano je gotovo 2.000 policajaca da bi se izbjegli bilo kakvi neredi ili ekscesi učesnika marša za Gazu ili učesnika protivdemonstracija.

Propalestinski marš privukao je protivdemonstante iz ekstremno desničarskih grupa.

Policija je saopštila da je u centru Londona bio "značajan broj" protivdemonstranata, a sukobi su izbili između njih i policije u blizini ratnog spomenika Cenotaph, u blizini zgrade parlamenta i Westminstera, prenosi Hina.

Ovo je "najvažniji marš" organizovan u britanskoj prijestonici od krvavog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i masovnog odgovora koji je pokrenula izraelska vojska, napisala je na društvenoj mreži X londonska policija.

U glavnom gradu očekivalo se okupljanje više od 100.000 demonstranata.

Oni traže prekid vatre pet sedmica nakon napada palestinskog islamističkog pokreta Hamasa na Izrael, koji je odgovorio masovnim bombardovanjem Pojasa Gaze.

#Gaza #Izrael #London #Palestina #Protesti #VelikaBritanija #Svijet