Članak

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS

Šef Svjetske zdravstvene organizacije: Svaki deset minuta u Pojasu Gaze ubiju dijete

Dijete se u prosjeku ubija svakih deset minuta u Pojasu Gaze, rekao je u petak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, javio je Reuters.

(Patria) - Dijete se u prosjeku ubija svakih deset minuta u Pojasu Gaze, rekao je u petak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, javio je Reuters.

Rekao je da polovina od 36 bolnica u Gazi i dvije trećine njenih centara primarne zdravstvene zaštite ne funkcionišu, a da su oni koji rade daleko iznad svojih kapaciteta, opisujući da je zdravstveni sistem „na koljenima“.

„Hodnici bolnica su pretrpani povrijeđenima, bolesnima, umirućima. Mrtvačnice su prepune. Operacije bez anestezije. Desetine hiljada raseljenih ljudi koji se sklanjaju u bolnice“, rekao je Tedros Vijeću sigurnosti.

„U prosjeku, u Gazi svakih 10 minuta pogine jedno dijete“, rekao je Tedros.

Od 7. oktobra, WHO je potvrdio više od 250 napada na lokacije za zdravstvenu zaštitu u Gazi i na Zapadnoj obali, dok je u Izraelu bilo 25 napada na iste, rekao je Tedros.

Tedros se prisjetio odrastanja tokom rata u Etiopiji, rekavši da razumije kroz šta djeca Gaze moraju proći.

„Zvuk pucnjave i granata koje su zviždale kroz vazduh, miris dima nakon što su pogodile, svjetleći meci na noćnom nebu, strah, bol, gubitak – ove stvari su ostale sa mnom tokom mog života“, rekao je.

#dijete #direktorWHOTedrosAdhanomGhebreyesus #Djeca #Gaza #Palestina #UjedinjeneNacije #WHO #Svijet