Članak

MARIAM ABU DAQQA

Francuska protjerala palestinsku aktivisticu u Egipat

Francuska je u petak protjerala palestinsku aktivisticu u Egipat nakon dugotrajne sudske bitke oko njenog prisustva, saopštila je policija

(Patria) - Francuska je u petak protjerala palestinsku aktivisticu u Egipat nakon dugotrajne sudske bitke oko njenog prisustva, saopštila je policija, javio je AFP.

Mariam Abu Daqqa (72), vodeći je član Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) kojeg Evropska unija smatra „terorističkom“ organizacijom.

Nju je privela policija u srijedu navečer nakon što je Državno vijeće, najviši administrativni sud Francuske, poništilo presudu nižeg suda kojom je suspendovan nalog ministarstva unutrašnjih poslova o protjerivanju.

Abu Daqqa je imala pedesetodnevnu vizu da posjeti Francusku kako bi učestvovala na konferencijama o bliskoistočnom sukobu.

Ministarstvo je saopštilo da njeno prisustvo predstavlja rizik nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Učestvovala je na dvije konferencije koje su bile zabranjene dok je bila u Francuskoj.

Dobijena telefonom na pariškom aerodromu Charles de Gaulle dok je čekala let za Kairo, Abu Daqqa je osudila njeno protjerivanje kao „napad na pravo Palestine da ima državu, identitet, postojanje“.

„Proces koji sam prošla nije dostojan demokratske vlade“, dodala je.

Njeni advokati, Elsa Marcel i Marie David, rekli su za AFP da će pokrenuti dalje žalbe, pa čak i predati slučaj Evropskom sudu za ljudska prava.

U Francuskoj, koja ima veliku židovsku i muslimansku populaciju, došlo je do porasta tenzija usred rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

#Francuska #Svijet #Egipat #Aktivisti